Afyonkarahisar’da, afet ve acil durumlara hazırlık amacıyla düzenlenen 2024 TAMP-Afyonkarahisar Masa başı ve Saha Tatbikatı, İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü’nde gerçekleştirildi.

Gözden kaçırmayın

Dört Konu Dört Yorum Dört Konu Dört Yorum

Tatbikata, Afyonkarahisar Valisi Doç. Dr. Kübra Güran Yiğitbaşı, Garnizon Komutanı Tuğgeneral Fatih Dağlı, Cumhuriyet Başsavcısı Fatih Karabacak,  İl Jandarma Komutanı Jandarma Albay Tolga Yağan,  İl Emniyet Müdürü Mahmut Ay,  Belediye Başkan Yardımcısı Cem Kasapoğlu katıldı.

Tatbikatta, AFAD, AKUT, ANDA, UMKE, İLKAD, DAK95, İHH, SOYAK, İTFAİYE MÜDÜRLÜĞÜ, 112, KIZILAY, GENÇ MEMURSEN, arama kurtarma koordinasyon çalışmalarında görevlendirilen diğer kamu kurum ve kuruluşlarının ekipleri yer aldı.

Tatbikat, İl Afet Müdürü Atila Altunbulak’ın bölgenin depremselliği ve tatbikat senaryosu hakkında bilgi vermesiyle başladı. Deprem senaryosu üzerinden yürütülen tatbikatta, afet grupları ve arama kurtarma ekipleri olay bölgelerine yönlendirilerek sahadan canlı görüntülerle çalışmaları aktarıldı.

Tatbikatta, enkaz altından kurtarma operasyonları, sahra hastanesi kurulumu, yangın müdahalesi ve afet bölgesinde güvenlik tedbirlerinin alınması gibi birçok senaryo hayata geçirildi. Ayrıca, altyapı hasarları giderilerek, mobil baz istasyonları ile iletişim sağlandı.

Tatbikat öncesinde açıklamalarda bulunan Afyonkarahisar Valisi Doç. Dr. Kübra Güran Yiğitbaşı, afetlere karşı hazırlıklı olmak ve etkin müdahale gerçekleştirmek amacıyla, yerel düzeyde hem masa başı hem de saha tatbikatların gerçekleştirileceğini kaydetti. Vali Yiğitbaşı, “Bugün, afet ve acil durumlara karşı kamu kurumlarımızın ve sivil toplum kuruluşlarının hazırlıklı olması ve etkin müdahale gerçekleştirmesi amacıyla, Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı’nın 9 Mayıs 2024 tarihli yazısına istinaden, altı ilimizde bölgesel düzeyde tam tatbikatlar yapılması talimatı verilmiştir. Ayrıca, yerel düzeyde hem masa başı hem de saha tatbikatları yapılması istenmiştir. Biz de bugün sizlerle birlikte bu masa başı ve saha tatbikatlarını gerçekleştireceğiz. Öncelikle, 6 Şubat depremlerinde kaybettiğimiz vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet diliyoruz. Bu depremler acı bir tecrübe oldu ve bizlere afetlerin her an gerçekleşebileceğini hatırlattı. 11 ilde milyonlarca insanı etkileyen bu afet, bizler için önemli bir ders niteliğindedir. Bu kapsamda, Afyonkarahisar İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü tarafından bugün yerel düzeyde bir masa başı ve saha tatbikatı icra edilecektir. Tatbikata, Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı’nın planında görev verilen ilgili birimler, ekipler ve gönüllü kurtarma ekipleri katılacaktır. Tatbikat, senaryolar doğrultusunda verilen görevlerin hem masa başı hem de sahada icra edilmesini içerecektir. Ayrıca, afet yönetim karar destek sistemi de uygulamalı olarak test edilecektir.” diye konuştu.

Tatbikatta, olası bir deprem senaryosu üzerinden tüm paydaşların koordinasyon içinde hareket ederek İl Afet Müdahale Planı kapsamında kapasitelerini etkin bir şekilde kullanmalarının hedeflediğini dile getiren Vali Yiğitbaşı,  “Tatbikatta, olası bir deprem senaryosu üzerinden, İl Afet Müdahale Planı kapsamında tüm paydaşların kapasiteleri koordineli bir şekilde kullanılacaktır. Bu süreçte, afet yönetimindeki görevli personelin eğitimi de sağlanacaktır. Tatbikatlarda 6 Şubat depremlerinden çıkarılan dersler ışığında, kamu kurumları, özel sektör ve gönüllü ekiplerin etkin kullanımı sağlanacak ve tüm müdahil gruplar arasında koordinasyon sağlanarak çalışmalar yürütülecektir. Amacımız, bu tatbikatlar sayesinde afet yönetimindeki yetenek ve kabiliyetlerimizi geliştirmek ve ihtiyaçlara göre çalışmalarımızı yönlendirmektir. Tatbikatın verimli ve başarılı geçmesini diliyor, katılım sağlayan tüm kurumlarımıza, sivil toplum kuruluşlarına ve basın mensuplarına teşekkür ediyorum. Afet gerçeğiyle her zaman hazırlıklı olmamız gerektiğini bir kez daha gözden geçireceğimiz bu tatbikatın hayırlara vesile olmasını temenni ediyorum.” dedi

Tatbikatın ardından yapılan değerlendirme toplantısında, tüm süreçlerin başarıyla yürütüldüğü vurgulanarak, elde edilen veriler raporlandı.