Afyonkarahisar İl Müftülüğünce düzenlenen Hafızlık İcazet Töreni, Vali Doç. Dr. Kübra Güran Yiğitbaşı’nın katılımıyla gerçekleştirildi. Törende 109’u erkek öğrenci, 92’si kız öğrenci olmak üzere Merkez Kur’an Kurslarında hafızlığını tamamlayan toplam 201 öğrenci belgelerini aldı.

Gözden kaçırmayın

DEMOKRASİ HERKESE LAZIMDEMOKRASİ HERKESE LAZIM

Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın ardından Kur’an tilavetini Ayasofya Cami İmam Hatibi Bünyamin Topçuoğlu yaptı.

26 Yatılı Kur’an Kursunda 1237 Öğrenci Eğitim Alıyor

Törenin açış konuşmasını Afyonkarahisar İl Müftüsü Lütfü İmamoğlu yaptı. İmamoğlu, Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş’ın Ankara'da yaşanan menfur terör saldırısı nedeniyle törene katılamadığını belirterek, “Bu vesileyle hain terör saldırısın lanetliyor ve aziz şehitlerimize yüce Allah'tan rahmet, hastalarımıza acil şifalar ve necip milletimize başsağlığı diliyorum. Kadim kültür ve medeniyetimizde olduğu gibi şehrimizdeki ilmi geleneğin de temel unsurlarından biri olan hafızlık müessesesi hali hazırda 8’i il merkezimizde olmak üzere 26 yatılı hafızlık kursumuzda 1237 öğrenci ile eğitim ve öğretim faaliyetlerine devam etmektedir. İcazet merasimimizde 92’si kız öğrencimiz ve 109’u erkek olmak üzere 201 hafız öğrencimize belge ve hediye takdimi yapılacaktır” dedi.

İlk günden İtibaren İnsanlığın Rehberi Olmuştur

“Hafız olan gençlerimiz, yalnızca Kur’an-ı Kerim'in kelimelerini ezberlemekle kalmamış, onun güzelliklerini ve ahlakını da hayatlarına yansıtan birer elçi olmuşlardır” diyen Vali Doç. Dr. Kübra Güran Yiğitbaşı, “Yüce kitabımız Kur’an-ı Kerim, indirilmeye başlandığı ilk günden bu yana, insanlığın rehberi olmuş, ona yol göstermiştir. 15 asırdır canlılığını, diriliğini ve güzelliğini koruyan yüce kitabımız, sadece bir ibadet vesilesi değil, aynı zamanda hayatımıza rehberlik eden bir ilahi kılavuzdur. Çağlar üstü mesajıyla bizleri karanlıklardan aydınlığa çıkaran Kur’an, merhamet, adalet ve sevgi gibi güzel ahlak ilkelerini hayatımıza taşımamız gereken en değerli hazinedir. Onun ahlakıyla hayatlarımızı güzelleştirmek, bu ilahi mesajın asıl maksadıdır. Hafızlık müessesesi, sahabe döneminde Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed ile başlamış ve günümüze kadar kesintisiz bir şekilde devam etmiştir” dedi.

Hafızlık Sadece Bir Başlangıçtır

Hafızlığın tarihimizde köklü bir yeri olduğuna değinen Vali yiğitbaşı, “Peygamberimiz (SAV), ilk hafızdır ve onu izleyen tüm hafızlar da onun izinden yürüyen, bu kutlu mirasın taşıyıcılarıdır. Selçuklular ve Osmanlı dönemlerinde kurumsallaşan hafızlık geleneği, bugün de genç hafızlarımızın zihinlerinde ve gönüllerinde yeniden hayat bulmaktadır. Abbasi Halifesi Harun Reşid’in sarayında, 300 kadın hafız olduğu bilinmektedir. Osmanlı’da temel eğitimden sonra, öğrenciler Daru’l, Huffaz ve sonra Daru’l Kurra’da hafızlık eğitimi almışlardır. Evliya Çelebi’nin yaşadığı dönemde 1600’lü yıllar İstanbul’da Hafız olan esnafların sayısı 3 bini kadın olmak üzere yaklaşık 9 bindir. Milletimizin yüreğindeki Kur’an sevdası, sadece onu okuma, hıfz etme ve onunla ibadet etme şeklinde kalmamış, hayatın her safhasına, adım adım yansımıştır. Yüzyıllarca milletimiz, Kur’an’sız kalmamış, onunla yaşamış ve sanatına bile o coşkuyu yansıtmıştır. Nitekim Kur’an’ı kalbine nakşeden hemşehrimiz Hattat Ahmet Karahisari’nin kıymetli hat eserleri, sanatın zirvesinden Kur’an aşkının günümüze seslenişidir. Hafızlık, bir azim ve irade yolculuğudur. Kur’an-ı Kerim’in her kelimesi bir insanın hayatını değiştirir, ruhunu aydınlatır ve kalbini huzurla doldurur. Bu gençlerimiz, ‘İkra’ (oku) emriyle yola çıkmış ve hayatlarının en güzel anlamını bulmuşlardır. Onlar yalnızca kendileri için değil, topluma da ışık tutan birer umut kaynağıdır. Ancak, hafızlık sadece bir başlangıçtır; Kur’an’ı ezberlemekle kalmayıp, onun ahlakını ve hükümlerini de hayatımıza yansıtmak zorundayız. Bu sorumluluğu yerine getirmediğimiz sürece, hafızlık bizi sorumluluktan muaf kılmaz. Bu yüzden, ezberlediğiniz, kalbinize nakşettiğiniz Kur’an-ı Kerim’in hayat veren mesajlarını anlamaya çalışacaksınız. Manasına, tefsirine, bütün inceliklerine vakıf olacaksınız. Onun ahlakıyla ve ahkâmıyla hayatınızı güzelleştireceksiniz. Onu yaşayarak topluma örnek olacaksınız. Hıfzınızı asla unutmayacak ve sahip olduğunuz bu hazineyi kaybetmeyeceksiniz. Bu duygu ve düşüncelerle evlatlarının hafız olabilmeleri için emek veren, destek olan, sabır, sebat ve dua ile arkalarında duran bütün Anne Babaları, Hocalarımızı ve emeği geçen herkesi tebrik ediyor, programın hayırlara vesile olmasını diliyorum” şeklinde konuştu.

201 Hafızımız Terör Saldırısına En Büyük Mesaj

Diyanet Akademisi Başkanı Doç. Dr. Enver Osman Kaan, Afyonkarahisar Hafızlık İcazet programına katılması planlanan Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş’ın menfur terör saldırısı nedeniyle program akışının değiştiğini söyleyerek Erbaş’ın Afyonkarahisar halkına selamlarını iletti. Kaan şöyle konuştu: “Menfur terör saldırılarına karşı 201 genç hafızımız için düzenlediğimiz tören en büyük cevabımızdır. Şair diyor ya, ‘Girmeden tefrika bir millete düşman giremez. Toplu vurdukça sineler onu top sindiremez. Sen, ben dersen, aradan vahdeti kaldır. Milletlerin hezimeti işte o zamandır.’ Şu mevcut tablo, şu kalabalık şu sözleri değersiz kılmasa da çok önemli bir mesaj oluyor. Cenab-ı Hak hepinizden razı olsun. Bu vesileyle öncelikle hıfzlarını tamamlayan hafız yavrularımızı, onları okutan, rehberlik yapan hocalarımızı, idarecilerimizi ve onların çok kıymetli ailelerini, onları yetiştiren ailelerini tebrik ediyorum. Bu kursumuzun yapımında ve devamında emeği katkısı olan tüm hayır sahiplerimize İl Müftülüğümüzün himayelerinde bu hizmetlerin yürütüldüğü çok kıymetli Valimize ve katkı sunan tüm kurumlarımıza teşekkür ediyorum.”

Ülkemizde 217 Bin Hafızımız Var

Hafızlığın önemine değinen Kaan, “Kur'an hıfzı için Selçuklular zamanından, Abbasiler döneminden Selçuklular'a, Selçuklular'dan Osmanlı'ya kadar Kur'an'a, okullar açıldı. Sıbyan mekteplerinde Kur'an okundu. Ve bu emaneti Cumhuriyet döneminin ilk başında her ne kadar bir aksaklığa uğratmış olsak da bu aksaklığı yapanlar hatasını anladılar, döndüler ve bugün ülkemizde 1800 Kur'an kursumuzla, 8 bin Kur'an Kursu öğreticimizle, 87 bin öğrencimizle bu hizmet devam etmektedir. 1975 yılından bugüne, Diyanet İşleri Başkanlığımızın kayıtlarına göre ülkemizde 217 bin hafızımız var. Yeter mi yetmez. Çünkü hafızlarımızın sayısı ne kadar çok olursa o kadar bu milletin geleceği hem günü hem de geleceği güvence altına alınır. Kur'an'ın hıfzı Kur'an-ı Kerim'in yine ifadesiyle Cenab-ı Hak diyor ki, ‘Biz diyoruz, bu Kur'an'ı, bu mübarek kitabı indirdik.’ İki tane sebebi var Kur'an'ın indirilişinin. Bir, ayetlerini tefekkürdür. İki, akıl sahipleri için tezekkür” diye konuştu.

Konuşmaların ardından 201 hafız, Vali Yiğitbaşı ve protokol üyelerinden belgelerini takdim aldı.