Afyonkarahisar İl Nüfus ve Vatandaşlık Müdürlüğü ve Gün FM işbirliğinde süren Nüfus Saati programına Nüfus Saati programına Nüfus Saati programına kurumda V.H.K.İ. Hanife Çiçek ve V.H.K.İ. Dilek Akpınar konuk oldu.
Gözden kaçırmayın

Programda Mavi Kart konusunda bilgiler veren V.H.K.İ. Dilek Akpınar, “Mavi Kart, doğumla Türk vatandaşı olup, ancak çıkma izni almak suretiyle Türk vatandaşlığını kaybeden kişilere ve üçüncü dereceye kadar olan altsoylarına verilen resmi bir kimlik belgesidir. Kimlik gösterilmesi gereken yerlerden Nüfus Cüzdanı yerine geçmektedir. Mavi kartla amaçlananlar ise, Türk vatandaşları ile benzer haklara sahip olma, Türkiye’de sürekli oturma ve çalışma hakkı, Türkiye’de gayrimenkul satın alma ve miras hakkı ve E-Devlet hizmetlerinden faydalanabilme hakkıdır. Mavi kart alabilmek için, 1 adet biyometrik fotoğraf, yabancı ülke kimlik kartı veya pasaportu, olası durumunda mavi kartı ve 185 TL ücret gerekmektedir. Bunlara ek olarak kişinin yurtiçinde veya yurtdışında açık adres beyanının olması durumunda herhangi bir Nüfus Müdürlüğünde müracaat etmeleri yeterlidir. 2023 yılında daha güvenli yeni tip mavi kartlara geçilmiştir. Bu başvuruları Nüfus Müdürlüklerinden veya dış temsilciliklerimizden yapabilmektedirler. Mavi kartlıların nüfus olaylarında bir değişiklik olması durumunda uyruğu bulunduğu ülke makamlarınca düzenlenen ve usulüne göre onaylanıp tasdik edilen belgeler ile Nüfus Müdürlüğüne başvurması halinde Mavi Karlılar kütüğüne olay tescilleri yapılabilmektedir” diye konuştu.
Dijital Arşiv Projesi nedir?
Dijital Arşiv Projesi ile ilgili bilgiler aktaran V.H.K.İ. Hanife Çiçek, “Projemiz, nüfus hizmetlerinin dayanağı olan aile kütüklerinin ve nüfus olaylarına dayanak teşkil eden ve süresiz muhafaza edilen belgeleri geleceğe taşımak üzere koruma altına almak ve belgelerin kolay ulaşılır olmasını sağlamak amacıyla Aralık 2017’de başlamıştır. Projemizin başlaması ile beraber İl Nüfus ve Vatandaşlık Müdürümüz Sayın Erkan Tanyeri tarafından oluşturulan gruplar tarafından il merkezi ve tüm ilçelerimizde Dijital Arşiv Projesi MERNİS veri tabanına entegre bir şekilde yüzde 100 tamamlanmıştır. Proje ile belgelerde oluşan yıpranmanın önüne geçiliyor. Zaman ve mekan tasarrufu sağlanıyor. Hizmet kalitesini artırıyor. Araştırma sürecini kolaylaştırıyor. Güvenlik riskleri azaltılıyor. En önemli faydalarından bir tanesi de bilgi ve belgenin yok olmasından doğacak vatandaş mağduriyeti önlenmiş olacaktır” dedi.