Dünya Astım Günü nedeniyle Gün FM’de özel bir yayın düzenlendi. Programa AFSÜ Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Aydın Balcı konuk oldu.

Gözden kaçırmayın

Kadın bir eliyle beşiğini, bir eliyle dünyayı sallarKadın bir eliyle beşiğini, bir eliyle dünyayı sallar

“Astım, akciğerlerdeki hava yollarını etkileyen,  uzun süreli, kronik bir solunum yolu hastalığıdır” diyen Balcı, “Astım hastalarında hava yolları, iltihaplanmaya yol açan çeşitli tetikleyicilere karşı aşırı duyarlıdır. İltihaplanma sonucunda hava yollarının iç duvarları şişer, çevresindeki kaslar kasılır ve normalden fazla mukus salgılanır. Astım hastalarını etkileyen değişiklikler hava yollarının daralmasına neden olarak havanın akciğerlere rahatça girip çıkmasını engeller. Astımın temel özellikleri, ataklar halinde ortaya çıkan, ancak genellikle geri dönüşümlü olan hava yolu daralması ve bronşların çevresel faktörlere karşı artan hassasiyetidir buna bronş hiperreaktivitesi denir. Bu durum, hastalarda tekrarlayan hırıltılı solunum, nefes alıp verirken duyulan ıslık sesi, nefes darlığı, göğüste baskı veya sıkışma hissi ve özellikle gece veya sabaha karşı artan öksürük gibi belirtilere yol açar” diye konuştu.

“Astım belirtileri kişiden kişiye farklılık gösterir”

“Astım belirtileri, kişiden kişiye ve hatta aynı kişide zaman zaman farklılık gösterebilir” diyen Balcı, “Semptomların şiddeti hafif rahatsızlıklardan hayatı tehdit eden ciddi ataklara kadar değişebilir ve görülme sıklığı da değişkenlik gösterebilir. Astımın en belirgin ve yaygın olarak tanınan işaretlerinden biri, özellikle nefes verirken ortaya çıkan, ince bir ıslık sesini andıran hırıltılı veya hışıltılı solunumdur. Bu ses, daralmış hava yollarından geçen havanın türbülansıyla oluşur. Bir diğer temel belirti, aniden ortaya çıkabilen ve kişinin sanki yeterince hava alamıyormuş gibi hissetmesine neden olan nefes darlığıdır. Hastalar bu durumu "nefesim yetmiyor", "boğulacak gibi oluyorum" şeklinde tarif edebilirler. Bunlara ek olarak, göğüs kafesinde sanki bir ağırlık oturuyormuş veya bir kemerle sıkılıyormuş gibi hissedilen göğüste sıkışma veya baskı hissi de sıkça rapor edilen bir semptomdur. Son olarak, genellikle kuru olan veya çok az yapışkan balgam çıkarmaya yol açan, özellikle geceleri veya sabaha karşı uykudan uyandıracak şekilde şiddetlenebilen inatçı kuru öksürük astımın önemli bir göstergesidir. Egzersiz, gülme, ağlama veya soğuk hava gibi tetikleyiciler de öksürüğü başlatabilir veya artırabilir. Bu belirtiler genellikle bir arada bulunur, ataklar halinde gelir ve gider, ancak bazı hastalarda sürekli hafif belirtiler de görülebilir” dedi.

“Astım krizi yaşanması durumunda sakin kalmak önemlidir”

“Astım krizi, astım belirtilerinin daha yüksek bir düzeyde yaşanmasıdır” diyen Balcı, “Öksürüğün şiddetlenmesi, nefes alamama ve göğüste ağrı ve sıkışma yaşanması astım krizi için olağan bir durumdur. Astım krizi yaşanması durumunda sakin kalmak ve çok geçmeden doktorun önerdiği ilaçları kullanmak faydalı olacaktır. Ancak semptomların şiddetinin arttığı ve süresinin uzadığı durumlarda vakit kaybetmeden bir sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır” diye konuştu.