Afyonkarahisar Sağlık Bilimleri Üniversitesi (AFSÜ) ve Gün FM işbirliğinde süren Sağlık Oldun programına AFSÜ Diş Hekimliği Fakültesi Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi Ana Bilim Dalı’ndan Dr. Öğr. Üyesi Olgun Topal konuk oldu. Topal, programda implant tedavileri konusunda bilgiler verdi.

Gözden kaçırmayın

Kadın bir eliyle beşiğini, bir eliyle dünyayı sallarKadın bir eliyle beşiğini, bir eliyle dünyayı sallar

“Dental implantlar, eksik dişlerin yerine çene kemiğine cerrahi olarak yerleştirilen, genellikle titanyumdan üretilen ve üzerine sabit veya hareketli protezlerin yerleştirildiği yapay diş kökleridir” diyen Topal, “En önemli farkı, geleneksel köprü veya protezlerin aksine, komşu sağlam dişlere herhangi bir işlem uygulanmadan eksik dişin yerine kendi başına bir kök görevi görmesidir. Bu, hem estetik hem de fonksiyonel açıdan çok daha doğal ve kalıcı bir çözüm sunar” diye konuştu.

Diş eksikliği giderilmezse ne olur?

Yayında,  ‘diş eksikliği giderilmezse ne olur’ sorusuna yanıt veren Topal, “Diş eksikliği uzun dönemde komşu dişlerde kaymalara, çene kemiğinde erimelere, çiğneme fonksiyonlarının bozulmasına ve yüzde yaşlı görünüm gibi estetik problemlere yol açabilir” dedi.

“Genel sağlık durumu iyi olan hemen hemen herkes implant adayı olabilir”

“Genellikle, yeterli çene kemiği yoğunluğuna sahip ve genel sağlık durumu iyi olan hemen hemen herkes implant adayı olabilir” bilgisini paylaşan Topal, “Kronik hastalıkları olan veya sigara içen kişilerde bazı özel durumlar değerlendirilmelidir. Üst yaş sınırı bulunmamaktadır; önemli olan kişinin genel sağlık durumunun operasyona uygun olmasıdır. Ancak büyüme ve gelişmesini tamamlamış, yani genellikle 18 yaş ve üzeri kişiler için uygundur. Kronik rahatsızlığı olan hastalar da genellikle implant yaptırabilir, ancak bazı özel önlemler alınması gerekir. Örneğin, diyabet hastalarının kan şekerlerinin kontrol altında olması büyük önem taşır, çünkü yüksek kan şekeri iyileşmeyi olumsuz etkileyebilir ve enfeksiyon riskini artırabilir. Kalp hastalığı veya kan sulandırıcı kullanan hastaların ise cerrahi öncesinde kendi doktorlarıyla ve diş hekimleriyle koordineli çalışarak gerekli ayarlamaların yapılması gerekir. Önemli olan, hastanın genel sağlık durumunun stabil olması ve doktorunun onayıyla tedaviye başlanmasıdır” dedi.

“Genellikle lokal anestezi altında yapılır”

“İmplant yerleştirme operasyonu, genellikle lokal anestezi altında yapılır ve tek bir implant için yaklaşık 10-20 dakika sürer” bilgisini paylaşan Topal, “Birden fazla implant için bu süre uzayabilir. Operasyon sırasında lokal anestezi sayesinde herhangi bir ağrı hissedilmez. Sonrasında hafif bir ağrı veya şişlik olabilir, ancak bunlar genellikle  ağrı kesicilerle kontrol altına alınabilir” diye konuştu.