Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesinin (İİBF) kuruluşunun 50. yıl dönümü kapsamında Uluslararası Ticaret ve Finansman Kulübü (UTF) tarafından “Medya Okuryazarlığı” konulu konferans gerçekleştirildi.

Gözden kaçırmayın

Suriye gelişmelerini doğru okumak Suriye gelişmelerini doğru okumak

Sabri Bektöre Konferans Salonunda düzenlenen etkinlikte; Radyo-TV Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Ali Fikret Aydın konuşmacı olarak yer aldı. Konferansta Aydın, medya okuryazarlığı konusunu İsrail’in Filistin’de uyguladığı katliam, 6 Şubat Kahramanmaraş merkezli depremler ve pandemi döneminde medyada yer alan haber örneklerle anlattı. Medya okuryazarlığının medya tarafından iletilen mesajların süzgeçten geçirilip yorumlanarak eleştirel bakış açısıyla değerlendirilmesi olduğunu söyleyen Aydın, “Medya çoğu kez gerçekleri yansıtmaz. Bireylerin gerçeklik algısını yapılandırır. Her medyanın kendine özgü özellikleri mevcuttur ve medya okuryazarı bunun farkında olmalıdır” diye konuştu.

“Deepfake; sentetik medya içeriği”

 Medya okuryazarlığının en önemli etkisinin bireylerin, gerçek dünya ile medyanın çizmiş olduğu kurgu dünyası arasındaki farkı kolaylıkla anlamalarını sağlamak olduğunu kaydeden Aydın,  “Medyadan faydalanırken zararlı etkilerden kendilerini korumalarına yardımcı olmasıdır. Dezenformasyon ise insanları kasıtlı olarak yanıltmayı amaçlayan yanlış enformasyondur. Yapay zekanın aldatıcı yüzü deepfake ise dijital olarak manipüle edilmiş sentetik medya içeriği olarak ifade edebiliriz” ifadelerini kullandı.

Sosyal medyanın kullanım amaçlarından bahseden Aydın, şunları söyledi:

“Bireyler, yeni arkadaşlık ilişkileri kurar ve mevcut arkadaş ortamları ile olan iletişimlerini bu ağlar üzerinden yürütebilir. Bireyler ve kurumlar bu ortamlarda kendilerini tanıtırlar. Haber kaynağı olarak kullanılabilir. Toplumsal, ekonomik, politik tepki ve görüşlerin aktarıldığı bir alan olarak kullanılabilmektedir. Kullanıcılar, eğlenme ihtiyaçlarına yönelik içerik, yarışma ve oyun gibi uygulamaları bulabilmektedir. Belirli gruplar kurularak etkinlik, organizasyon veya eylem yapılabilir.”

“Medya okuryazarı medya metinlerine eleştirel bakmalı”

Medya okuryazarının sahip olduğu özellikleri anlatan Aydın, “Medya okuryazarı, medyanın hem teknik hem de yapısal özelliklerinden haberdar olmalıdır. Medya içeriklerini doğru okumalıdır. Medya metinlerini doğru okuyabilmesi için de içeriklere eleştirel gözle bakabilmelidir. Medyadan gelen her mesajın karşısında pasif izleyici olarak kalmaz ve aktif bir şekilde katılır. Medyayı akıllı ve etkili biçimde kullanır. Farklı bakış açılarıyla verilen medya içeriklerinin doğruluğunu değerlendirir. Medyanın, bireylerin ve toplumun davranışlarında, değerlerinde ve inançlarında etkili olduğunu bilir” diye konuştu.

Konferans soru cevap bölümünün ardından sona erdi.