Açıklanan hububat alım fiyatlarına tepki gösteren Saadet Partisi Afyonkarahisar İl Başkanı Beytullah Karataş, “Üreticilerin birçok girdi kalemine yüzde 100'ü aşan zamlar yapılırken, alım fiyatlarına sadece yüzde 12'lik bir zam yapılması kabul edilemez. Bu yanlıştan derhal vazgeçilmelidir” dedi.
Gözden kaçırmayın
Suriye gelişmelerini doğru okumakBUĞDAY ALIM FİYATLARI ÇİFTÇİNİN EMEĞİNE İHANETTİR!
Toprak Mahsulleri Ofisi’nin çiftçinin kara gün dostu olması gerekirken açıklanan hububat alım fiyatlarıyla çiftçiyi zora soktuğunu belirten Karataş, “Toprak Mahsulleri Ofisi'nin 2024 yılı için açıkladığı hububat alım fiyatları, çiftçimizin girdilerindeki yüksek maliyet karşısında tam bir hayal kırıklığıdır. Buğday için ton başına 9 bin 250 arpa için ise 7 bin 250 TL olarak belirlenen alım fiyatları, çiftçimizi sefalete mahkûm edecektir. Mazot, gübre, elektrik ve benzeri birçok girdi kalemine yüzde 100'ü aşan zamlar yapılırken, alım fiyatlarına sadece yüzde 12'lik bir zam yapılması kabul edilemez.
BU YANLIŞTAN DERHAL VAZGEÇİLMELİDİR!
Bu rakamlarla çiftçinin giderleri karşısında gerçek anlamda üretici zora sokuldu. 15 TL kilo fiyatı bekleyen çiftçiye büyük bir darbe vuruldu. Toprak Mahsulleri Ofisi tüccar gibi davrandı ve kara gün dostu olarak bilinen Toprak Mahsulleri Ofisi çiftçinin yanında durmadı, çiftçiyi tüccara boyun eğdirdi. Çünkü bu fiyat, gerçek anlamda enflasyon rakamından vazgeçtik, girdi maliyetlerindeki artışın dahi çok çok altında bir fiyat oldu. Bu yanlıştan derhal vazgeçilmelidir.” dedi.
İTHAL EDEN DEĞİL ÜRETEN BİR ÜLKE OLMALIYIZ!
Açıklanan hububat alım fiyatlarının çiftçiyi üretimden koparacağına vurgu yapan Karataş, “Hububat alım fiyatlarının düşük olması nedeniyle ne Cumhurbaşkanı ne de Bakan açıklama yapamadı. Toprak Mahsulleri Ofisi bir duyuruyla alım fiyatlarını ilan etti. Çiftçimize tam bir darbe vuruldu. Önümüzdeki yıl çiftçiye, "Sen hububat ekme, biz ithal ürün getirelim" diyorlar. Çünkü yılbaşından beri yurt dışından buğday Ukrayna'dan ya da Rusya'dan ithal ediliyordu. Depolarda önemli ölçüde yer de yok. Randevulu sistem geçen yıl işlemedi, bu yıl da aynı sorunları yaşatıp çiftçiyi tüccara mahkûm bırakacaklar. Tarım bir milli güvenlik meselesidir. İthal eden değil üreten bir ülke olmalıyız.” diye konuştu.