Bugün sabah saatlerinde Afyonkarahisar’da 4.4 şiddetinde bir deprem meydana geldi. Depremin ardından Afyon Kocatepe Üniversitesi Deprem Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Çağlar Özkaymak telefon bağlantısıyla katıldığı Gün FM yayında Afyonkarahisar için önemli açıklamalarda bulundu.

Gözden kaçırmayın

Kaos kriz fayda getirmezKaos kriz fayda getirmez

7 Artçı Daha Yaşandı


Prof.Dr. Çağlar Özkaymak,  “Sabah 6.30´dan itibaren depremi takip ediyoruz. Bugün saat 6:24´de AFAD’dan aldığımız bilgiye göre  4.4 büyüklüğünde ve 7 KM derinlikte bir deprem meydana geldi. Hemen sonra üçer dakika ara ile iki artçı deprem daha meydana geldi ve bu artçı depremler şuan devam etmekte. Şu ana kadar toplamda 7 deprem meydana geldi. Bu irili ufaklı depremler sürebilir bunda şaşırılacak bir şey yok. Bölgemizde bu depremler olağan şeyler. Biz bilim insanları olarak bunlara şaşırmıyoruz. Geçmişe baktığımızda Afyonkarahisar’da 10 yılda bir bu büyüklükte depremler meydana geliyor” açıklamalarında bulundu.


Depreme Dirençli Bir Kent Olmalıyız


Geçmişte yaptıkları çalışmalara değinen ve bu sabah yaşanan depremle ilgili konuşan Prof.Dr. Çağlar Özkaymak şunları aktardı: “Depremin mekanizmasal anlamına baktığımızda eğimi normal bir faydan kaynaklandığı görülüyor. Olasılıkla Işıklar Fay Zonu veya Çobanlar Fay Zonu olabilir. Ancak hangisinden kaynaklandığını şu anda net olarak söyleyemiyoruz. Depremin dış merkezi Ataköy’ün güneyine geliyor. Yani her iki fay da bu depremi yaratmış olabilir. Her iki fayımızda da sismik hareketlilik var. Biz Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi olarak uzun yıllardır Afyonkarahisar ve çevresini takip ediyoruz ve bölgeye baktığımızda en büyük gerilimin bu bölgede olduğunu görüyoruz. Az önce bu depremlerin olağan depremler olduğunu söyledim. Ancak şunu unutmamak gerekiyor ki bu bölgede 6 ve üzeri şiddette deprem üretme potansiyeli olan faylar da mevcut. Bu yarın böyle bir deprem olacak anlamına gelmiyor. Ama Afyonkarahisar’da böyle bir potansiyel var. Bu 100 yıl sonra mı olur 500 yıl sonra mı olur bilemiyoruz. Bizim bu konuda yapmamız gereken Afyonkarahisar olarak depreme dirençli bir kent olmak “ 


Özkaymak  yayında, Çobanlar ve Işıklar faylarının Afyonkarahisar için tehlike yaratabileceğini ve Afyonkarahisar’ın her an afet e hazırlıklı olması gerektiğini söyledi. Deprem hakkında değerlendirmeler yapan Prof.Dr. Çağlar Özkaymak son olarak artçı depremlerin devam etme olasılığına değindi.