15 Temmuz 2016 tarihinde meydana gelen hain darbe kalkışmasının 8’inci yıldönümünde Zafer Meydanı’nda gerçekleştirilen 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü kutlama programında protokol üyelerince günün anlam ve önemine yönelik konuşmalar yapıldı.

Gözden kaçırmayın

Kaos kriz fayda getirmezKaos kriz fayda getirmez

Afyonkarahisar Belediye Başkanı Av. Burcu Köksal, 15 Temmuz 2016 tarihinin Fetulahçı Terör Örgütünün (FETÖ) anayasal düzeni ortadan kaldırmak amacıyla kalkıştığı hain darbe girişimi Türk Milletinden yediği tokat olarak tarihe geçtiğini söyledi. Köksal, “Vatandaşlarımız demokrasi olan bağlılıklarını göstermiş, bu hain terör örgütünün tüm mensuplarına dur demiştir. 15 Temmuz 2016 tarihinde bu hain darbe girişimine karşı direnenlerin elbette bir dünya görüşleri vardı. Kimisi sağcı, kimisi solcu, kimisi muhafazakâr, kimisi ülkücü, kimisi Atatürkçü idi. Ama söz konusu vatan ve devlet olunca tüm siyasi görüşleri bir kenara bırakarak ay yıldızlı bayrağımız altında birleştik. Hain kışkırtmayı birlikte püskürttük. Sokaklarda canını ortaya koyarak teröristlere direnen tanklara karşı koyan vatandaşlarımız demokrasi kahramanıdırlar. Hain darbe girişimi sırasında CHP grubunun milletvekili olarak bu hainlere karşı Türkiye Cumhuriyeti’nin bekası, ülkemizin bölünmez bütünlüğü adına CHP grubumuzla ve diğer siyasi parti gruplarıyla ortak hareket ederek gerekli tepkiyi gösterenlerden biriydim.” ifadelerine yer verdi.

“15 Temmuz Sadece Direniş Ve Dirilişin Değil Yeniden Doğuşun da Adıdır”

“SANDIKTAN ÇIKAN SONUCA HERKES SAYGI DUYMAYI BİLECEK”

“İster bölücü terör örgütleri ister kalkışmacı hareketler isterse dışarıdan saldırılar gelsin. Her zaman Gazi İsmail Çavuş’un torunu olarak Atatürk’ün izinde Cumhuriyet sevdalısı bir Türk vatandaşı olarak kanımın son damlasına kadar vatanım için mücadele vermeye her zaman devam edeceğim.” diyen Başkan Köksal, “Devletimizin kurucusu büyük önderimiz Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün şu sözü milletimizin nidalarında karşılık bulmuştur. ‘Hâkimiyet kayıtsız ve şartsız milletindir’. Bu veciz ifade devletimizin ruhunu izah etmeye devam edecektir. Bundan önce olduğu gibi bundan sonra da demokrasimize, milli irademize sahip çıkacak sorun olduğunda da her zaman vurgulayacağız. Sandıktan çıkan sonuca da herkes saygı duymayı bilecek. Bu duygularla başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere Çanakkale’de Kurtuluş Savaşı’ndan günümüze kadar vatanımızın ölünmez bütünlüğü için, cumhuriyetimiz için canını veda eden tüm şehitlerimize Allah’tan rahmet diliyor, gazilerimize şükranlarımı sunuyorum.” dedi.

“TÜRK MİLLETİ KIYAMETE KADAR VAR OLACAK”

Programın ikinci konuşmasını AK Parti Afyonkarahisar Milletvekili Av. İbrahim Yurdunuseven, yaptı. 15 Temmuz gecesi, 252 şehit veren ve milyonlarca gazisi bulunan içinde Afyonkarahisar’ın da bulunduğu 15 Temmuz Milli Birlik ve Demokrasi Gününü kutlayan Yurdunuseven, “15 Temmuz’a gelinceye kadar bu millet beş büyük darbe ya da muhtıra geçirdi. 27 Mayıs darbesi, 12 Mart Muhtırası, 12 Eylül darbesi, 28 Şubat ve 27 Nisan’daki muhtıralar. Ama 15 Temmuz çok farklı bir şeydi. Bunların hiçbirine benzemiyordu. 15 Temmuz’da iki grup insan vardı o gece. Bir grup tankların arasından sıvışıp, ayağına terliğini giyip, televizyonun karşısında bu darbenin gerçekleşmesini bekleyen, sela okuyor diye camileri basan ve ATM’lerde, marketlerde kuyruğa girenlerdi. Ama bir grup insan da vardı ki Cumhurbaşkanımızın ‘Ölümüne meydanlara davet ediyorum.’ dediği ve o gün ailesini, çoluğunu, çocuğunu, eşini, anne babasının elini öpüp, helalleşip meydanlara çıkanlardı.  Gerekirse belki meyhaneden çıkıp ama meydandaki havuzda abdestini alıp o devletin şanlı üniformasını giyen satılmışlara devletin silahını, topunu, tüfeğini, tankını uçağını kullanan şerefsizlere ‘İnin aşağı diyecek.’ kadar da cesur bir grup vardı. Ve şunu gördük ki, bu asil Türk Milleti gökte bu kubbe kaldıkça, yerde bu toprak oldukça, bu ezanlar okundukça ve bu bayrak dalgalandığı müddetçe de var olacak ve var olmaya da devam edecektir.” diye konuştu.

“15 Temmuz Sadece Direniş Ve Dirilişin Değil Yeniden Doğuşun da Adıdır”

“BİZLERE DÜŞEN 15 TEMMUZ’U UNUTTURMAMAKTIR”

Birkaç gün önce Srebrenitsa Katliamının anıldığını hatırlatan Milletvekili Yurdunuseven, “Srebrenitsa soykırımında özgürlükler diyarı demokrasinin beşiği Avrupa’da Müslüman-Boşnak Türk kardeşlerimiz katledildi. Katledilen soydaşlarımızı rahmetle andık. Bir başka katliam hala 9 aydır devam ediyor. Filistin’de, Gazze’de Müslümanlar katlediliyor. Dünya susuyor. Bir tek ayağa kalkan Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’dır, karşı koyan odur. Bizlere düşen de bu katliamı lanetlemektir ve gereği yapmaktır. Bizlerin üzerimize düşen çoluğumuza çocuğumuza 15 Temmuz’u unutturmamaktır. Bizim yapacağımız gerçek manada sahte hocalardan, karanlık hocalardan çıkıp, artık gerçek manada İslam’ı, gerçek manada dini öğrenip, gerçek kaynaklarından, Kur’an’dan, hadisten, Peygamberimizin uygulamalarından öğrenip, gerçek İslam’a dönmemiz ve bizim gerçek manada bu devlete, bu millete, bu bayrağa saygı duymamızdır. Bugüne kadar bu vatan için, bu millet için, bu bayrak için, bu Kur’an için, bu ezan için şehit olmuş tüm şehitlerimizi rahmetle anıyorum.” şeklinde konuştu.

“TÜRK MİLLETİNİN ALİ CENAPLIĞI DÜNYAYA ÖRNEK OLDU”

AK Parti Afyonkarahisar Milletvekili Av. Ali Özkaya, programda yaptığı konuşmada şunları kaydetti: “15 Temmuz Milli Birlik ve Demokrasi Günümüz mübarek olsun. Türk-İslam tarihinin en acı ve en hain, en sinsi günlerinden birisi 15 Temmuz 2016’dır. Türk milletinin içinde, Türk devletinin içinde yetişmiş, kendilerini milli ve yerli olarak tanıtmış ama gün geldiğinde başındaki terör örgütünün liderinden emir aldığında devletine, milletine, anayasal sistemine gözünü kırpmadan kurşun sıkmış, TBMM’yi bombalamış, özel harekâttaki 50 civarında polisimizi şehit etmiş, insanlarımıza kurşun sıkmış hainlerle karşı karşıya geldik. O gece her gruptan, her siyasal görüşten, her düşündüğünden insanlar seçilmiş demokrasiye, iktidara, Sayın Cumhurbaşkanımıza ve milletimize sahip çıktılar. Her birine ayrı ayrı minnet ve şükran borçluyuz. Şehitlerimize Allah’tan rahmet diliyoruz. Gazilerimize Allah sağlıklı, hayırlı, uzun ömür versin. Az önce İbrahim Bey vekilimizin de söylediği gibi bir tarafta canı pahasına her şeyi göze alıp akrabamız Şükrü Bayrakçı’nın İstanbul Kartal’da iki tane tankın üzerinden geçerek şehit olduğu gibi bankamatik kuyruklarına girenler de market kuyruklarına girenler de oldu. Bu vatan nasıl ki Kocatepe’de yokluklar içinde Mustafa Kemal Paşa’nın ‘Ordular ilk hedefiniz Akdeniz ileri.’ dediği gibi o gün Sayın Cumhurbaşkanımızın da ‘Ölümüne meydanlara.’ dediğinde azim milletimiz meydanlara çıkarak demokrasiye, millete, milli iradeye sahip çıktı. Bu öyle bir cesaret, öyle bir liderlik oldu ki Venezuela’da darbe oldu. Sayın Cumhurbaşkanı milleti sokağa çağırdı, darbe durdu. Geçen hafta Bolivya’da benzer bir darbe teşebbüsü oldu. Cumhurbaşkanı milleti sokağa çağırdı, davet etti ve millet demokrasiye sahip çıktı. İşte aziz milletimizin göstermiş olduğu bu büyük alicenaplık bütün dünyaya gerçek manada bir önderlik ve bir liderlik yaptı. Bu demokrasi kahramanlığı milletimizin yerlerinde vatanına, özgürlüğüne bağlılığını gösteriyor. Evet, hep beraber seçilmiş iradeye saygı gösterip onun gösterdiği ona verilen süreçte, ona karşı yapılan haksızlığa dimdik durmak ve sandıkta millet ne diyorsa o olacak diyen iradeye hep beraber saygı duymak durumundayız. İnşallah bu duygu ve düşüncelerle milletimizin bu teveccühüyle nice güzel günlere hep beraber geleceğiz. Nasıl ki Akif, ‘Allah bu memlekete bir kere daha istiklal marşı yardırmasın.’ Demişse, Allah bir kez daha bu millete 15 Temmuz’ları yaşatmasın. Bu milleti böyle felaketlerden korusun. Bu tür insanlara yol açılmasın ve inşallah bu güzel memlekette hep beraber bu demokrasi ve özgürlük içinde yaşamaya devam edelim diyorum.”

“15 Temmuz Sadece Direniş Ve Dirilişin Değil Yeniden Doğuşun da Adıdır”

 

“15 TEMMUZ DİRENİŞİNİ UNUTMADIK UNUTTURMAYACAĞIZ”

Programın son konuşmasını Afyonkarahisar Valisi Doç. Dr. Kübra Güran Yiğitbaşı yaptı. 15 Temmuz Milli Birlik ve Demokrasi Günü’nde Zafer Meydanı’nda yaşanan coşku ve enerjinin kendilerini çok mutlu ettiğini söyleyen Vali Yiğitbaşı, şunları söyledi: “Zafer Meydanı’ndaki bu coşkuyu, bu muhteşem enerjiyi görmek bizleri gerçekten çok mutlu etti. İyi ki varsınız, iyi ki birlikteyiz. Afyonkarahisarlılar olarak iyi ki bir ve beraberiz. Sağ olun, var olun. Bugün tarihimizin en alçak saldırılarından biri olan devletimizin ve milletimizin istiklal ve istikbaline göz dikmiş hain bir kalkışmaya milletimizin kendine yakışır bir şekilde karşılık verdiği bir destana dönüşen 15 Temmuz’un 8’inci yıl dönümünde bir aradayız. O gece karanlığı yırtan bir şafak gibi doğan hainlerin planlarını yerle bir eden aziz ve necip milletimizin kahramanlık destanını bir kez daha hatırlamak ve hatırlatmak için yine 8’inci yılında birlikteyiz. Bugün o büyük destanın yıl dönümünde bir kez daha aynı coşku ve gururla vatandaşlarımızla bir araya gelmenin onurunu, heyecanını yaşamak için yine birlikteyiz. 1960 darbesinden 28 Şubat’a ve 15 Temmuz’a demokrasi dışı, milli irade dışı güçlere teslim olmayan tüm kahramanlarımıza selam olsun. 15 Temmuz gecesi Boğaziçi Köprüsü’nde, Kızılay’dan, Atatürk Havaalanı’nın havaalanında, Saraçhane’de, TBMM’de ve pek çok yerde hain darbe girişine karşı koyarken şehit düşen tüm kahramanlarımızı rahmet ve minnetle anıyorum. İsimlerini tarihe ve gönüllerinize kazıyan 15 Temmuz gazilerimizi saygı ve şükranla selamlıyorum. Ayrıca ülkemizin dört bir köşesinde terörle mücadele operasyonlarında şehit düşen tüm kahramanlarımızı da yine rahmetle alıyorum. 15 Temmuz ‘Siper et gövdeni dursun bu hayâsızca akın.’ diyerek sokağa fırlayan ve ülkemizin hür iradesine kalkan elleri kıran kahraman milletimizin ve 252 şehidimizin gecesidir. 15 Temmuz gecesi millet olarak 40 yıllık hain planın bir gece bozularak tarihimize bizden sonraki nesillere iftiharla taşınacağı yeni bir zafer elde ettiğimiz bir gündür. Allah’a hamdolsun aziz milletimiz kendisine zincir vuracak çılgınlara göz açtırmayarak vatan için göğsünü bir kez daha siper etmiştir. O gece tankların, uçakların, silahların karşısında çıplak elleriyle durarak milletimiz kendi iradesine sahip çıktı. Kadın erkek, genç yaşlı demeden her birimiz vatanımız için sokaklara döküldük. Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın ‘Sokağa çıkın.’ talimatıyla şehirlerde sokakları tuttuk. Milletimizin iradesine kast edenlere karşı ‘Egemenlik kayıtsız şartsız milletindir.’ diyerek hep beraber kol kola yürüdük. Şairin dediği gibi, ‘Gecenin en karanlık anı şafağa en yakın andır.’ İşte o karanlık geceyi yüreklerimizde tutuşan hürriyet ateşiyle aydınlattık. Şafakta gün ağarırken de hürriyetimizi kaybetmeden yolumuza Türkiye olarak daha da güçlenerek devam ettik. 15 Temmuz’u unutmadık, unutturmayacağız. Darbecilerin en önemli isimlerinden birini, canı pahasına vurarak gecenin seyrini değiştiren şehit Ömer Halis Demir’i, o gece oğluyla birlikte tankların karşısına çıkan Erol Olçok ve Abdullah Olçok’u, ‘Eve erzak almaya değil devlete sahip çıkmaya geldik.’ diyen Batuhan Ergin’i, hayali olan polislik mesleğimi yaparken Ankara’da şehit düşen Cennet Yiğit’i, Boğaziçi köprüsünde vatandaşlarımıza amansızca açılan ateş sonucu şehit düşen Ayşe Aykaç’ı, 16 yaşında daha ömrünün baharında alçaklara boyun eğmeyen Engin Tilbaç’ı, ve henüz 8 aylık polis olan 23 yaşındaki Kübra Doğanay’ı, Türkan Türkmen Tekin’i, İlhan Barank’ı, Hukuk Fakültesi son sınıf öğrencisi Yasin Naci Ağaloğlu’nu ve daha pek çoklarını işte o gece göğsünden vurularak çeşitli şekillerde şehit edilen fotoğraf sanatçısı Mustafa Canbaz’la birlikte o gece meydanlarda alçak hesapları boşa çıkaran 252 şehidimizi ve diğer tüm gazilerimizi ve bu büyük direnişi asla unutmadık ve unutturmayacağız. 15 Temmuz, sadece bir direnişin değil, aynı zamanda bir dirilişin, bir yeniden doğuşun da adıdır. Bu millet, farklılıklarını bir kenara bırakarak tek yürek olmuş, omuz omuza vererek hainlere karşı durmuştur. 15 Temmuz, bin bir zahmet, fedakârlık ve meşakkatle bir asır önce kurulmuş devletimizi yıkarak vatanımızı ele geçirmeye çalışanlara, bunun ancak milletimizin son nefesini verdikten sonra mümkün olabileceğini yeniden kaydettiğimiz bir gece olmuştur. 15 Temmuz’da milletimize yönelik yıldırma girişimleri tam aksi bir etki yaratarak milletimizin azmini çok daha fazla arttırmıştır ve milletimizi birbirine kenetlemiştir. Bugün burada, işte bu Zafer Meydanımızda bu birlikle beraberlik ruhunu, tekrar yaşamanın gurur ve mutluluğunu hep birlikte yaşıyoruz. Bu anlamlı günde bir kez daha o gece şehit düşen aziz kahramanlarımızı sizlerin huzurunda rahmetle alıyor gazilerimize Allah’tan şifa ve hayırlı uzun ömürler diliyorum. Başta Filistin olmak üzere dünyanın dört bir köşesinde özgürlük ve bağımsızlık mücadelesi veren tüm mazlumların işgalci emperyalistler karşısında zafere kavuşmalarına en kısa zamanda yüce Allah’tan niyaz ediyorum.  Bugün tarih boyunca olduğu gibi bundan sonra da ülkemizin bölünmez bütünlüğüne ve hürriyetimize uzanan elleri kırdığımız gibi gerekirse yine kıracağımızı en güçlü şekilde işte sizlerle birlikte yeniden haykırıyoruz. 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günümüz ve milletin zaferi kutlu olsun.”

“15 Temmuz Sadece Direniş Ve Dirilişin Değil Yeniden Doğuşun da Adıdır”