Afyonkarahisar Park Hayat Hastanesi Tıbbi Onkoloji Uzmanı Uzm. Dr. Tunç Güler Gün FM’in konuğu oldu. Güler lenfoma konusunda bilgiler verdi.

Gözden kaçırmayın

Dört Konu Dört Yorum Dört Konu Dört Yorum

“Vücudumuzun değişik bölgelerinde bulunan ve enfeksiyon hastalıklarına karşı vücudumuzun direncini sağlayan lenf bezleri, bağışıklık sistemimizin önemli bir bileşenidir” diyen Güler, “Lenfomalar, lenfoid dokularda doğal olarak bulunan lenfosit adı verilen hücrelerden gelişen kötü huylu lenf bezi hastalıklarıdır. Lenfomalar başlıca iki tip olarak değerlendirilir. Hodgkin Tipi Lenfoma ve Hodgkin Dışı Lenfoma. Lenfomaların görülme sıklığı erkeklerde yüz binde 6,9 ile kanserler arasında yedinci sırada iken kadınlarda yüz binde 5,2 ile sekizinci sırada bulunmaktadır. Çok daha seyrek olarak çocuklarda da görülebilmektedir. Lenfomaların genel olarak 80’den fazla alt tipi vardır ve her birinin klinik tedavisi de farklılık gösterir” diye konuştu.

Risk faktörleri sıralandı

“Lenfomaya neyin sebep olduğu kesin olarak açıklığa kavuşturulmamış olmakla birlikte araştırmacılar bazı risk faktörlerini belirlemişlerdir” diyen Güler, “Yaşlanmak, genel olarak lenfoma için önemli bir risk faktörüdür ve vakaların çoğu 60 yaş ve üstü kişilerde görülmektedir. Genel olarak erkeklerde lenfoma görülme riski kadınlardan daha yüksekse de bazı alt tipler kadınlarda daha sık görülebilmektedir. Lenfomalı birinci derece bir akrabaya sahip olmanın, lenfoma geliştirme riskini artırabileceği kabul edilir. Bazı araştırmacılar, benzen ve yabani ot ve böcek öldürücü maddeler gibi kimyasallara maruz kalmanın lenfoma riskini artırdığını düşündürmektedir” dedi.

15 Eylül Dünya Lenfoma Farkındalık Günü

15 Eylül’ün Dünya Lenfoma Farkındalık Günü olduğunu söyleyen Afyonkarahisar Park Hayat Hastaesi Tıbbi Onkoloji Uzmanı Uzm. Dr. Tunç Güler, “Bugün hastalığa yönelik bilgi eksikliğini gidermek, hastalık hakkında farkındalığı artırmak, hastaların ve bakım verenlerin karşılaştığı duygusal ve psikososyal zorluklara dikkat çekmek amacıyla düzenlenmektedir. Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de erken tanı ve tedavi hayat kurtarır prensibinden hareketle her yıl 15 Eylül gününü hastalığa yönelik dikkat çekmek, bilgilendirmek ve hastalık ve tedavisine ilişkin güncel durumu gözden geçirmek üzere kutluyoruz” diye konuştu.