Afyonkarahisar’da Ahilik Haftası Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliğinde düzenlenen programla kutlandı.

Gözden kaçırmayın

Dört Konu Dört Yorum Dört Konu Dört Yorum

Programa Afyonkarahisar Valisi Doç. Dr. Kübra Güran Yiğitbaşı, AK Parti Afyonkarahisar Milletvekilleri İbrahim Yurdunuseven, Hasan Arslan, Başsavcı Fatih Karabacak ESOB Başkanı Cengiz Üstün ve protokol üyeleri katıldı.

Afyonkarahisar Esnaf ve Sanatkârlar Odası Başkanı Cengiz Üstün, Ahilik Haftası kapsamında Afyonkarahisar Esnaf ve Sanatkârlar Odasında düzenlenen törende söz aldı. Başkan Üstün, Ahilik Türk ve İslam Kültürünün bir araya geldiği kaynaştığı bir kurumdur.“ dedi

Başkan Üstün Ahiliğin önemine değinerek, “Ahilikte işyeri ibadet yeri sayılır iş yeri dua ile açılır dua ile kapanır Ahilikte birçok özellik vardır. Ahilikte bir çok görgü kıralı vardır Bugün Avrupa’dan aldığını sandığımız görgü kuralları kendi kültürünüzden Avrupa’ya aktarılmıştır. “ dedi

Başkan Üstün “Ahilikte kurallar hütüvet namelerde yer almakta idi. Son yıllarda sıkça söz edilen Toplam kalite yönetmenliği ahilikten gelmektedir. “ dedi. Başkan Üstün Ahi Evran’dan bahsederek,”SizeAhî Evran'danda bahsetmek istiyorum Pîr Ahî Evrân Velî veya tam adıyla Pîr Mahmud bin Ahmed Nasirûddin Ahî Evran bin Abbas Velî (1171 - 12 Nisan 1261) 13. yüzyılda yaşamış Ahilik teşkilatının kurucularından ve debbağların piridir birlikte 1171 yılında İran'ın Hoy kasabasında dünyaya geldiği tahmin edilmektedir. Hoy kasabası daha Büyük Selçuklu hükümdârı Tuğrul Bey'den beri Türkmen yerleşim bölgesidir" dedi. Anadolu’da kadınlarda ticarette büyük önem arz etmekte Anadolu’da kurulan baciyani Rum ocakları ile esnaf ve sanatkârlar arasında kadınlarında önemini arttırmakta Biz Afyon Esnaflar Odası olarak esnaflar yetiştirmek için çocukluktan başlayan bir eğitim sürecinin önemini belirtmek istiyorum “ dedi.

“ESNAF ÇOCUĞU OLARAK AHİLİK HAFTASINI KUTLUYORUM“

AK Parti Afyonkarahisar Milletvekili Hasan Arslan kendisinin de bir esnaf evladı olduğunu ifade ederek, ”Ahilik teşkilatı esnaf arasındaki alım satım üretim süreçlerindeki kuralları belirleyen bir teşkilat olarak geçmişten geleceğe uzanan yaşatan bir teşkilattır” dedi.

 “ANLAMLI BİR HAFTAYI İDRAK EDİYORUZ”

Afyonkarahisar Valisi Doç. Dr. Kübra Güran Yiğitbaşı Ahi Evranın güzel bir sözünü hatırlatarak “Akıl ve Ahlakla çalışıp bizi geçen bizdendir“ sözünü çok anlamlı buldum. Er kurumumuzu ayrı ayrı anmakla birlikte hepsi bir bütün olan bir milletiz Ahilik İslam Ahlakının ticaret hayatına aktarılması ile ortaya çıkıyor” dedi. Vali Yiğitbaşı Milletimizin değerlerinin tüm dünyaya örnek olduğunu ifade ederek, ”Kapitalist sistemin bir diğerini geçmesine dayanıyor. Kapitalist sistemin yerine bizim ahlakımız benden öğren beni geç diyor, bu anlamda bu haftaları daha anlamlı buluyorum” dediKonuşmaların ardından yılın Ahisi seçilen İsmail Yetişir'e Ahilik kaftanı giydirildi. Ardından Şed Kuşatma Töreninin gerçekleştirilmesiyle birlikte program son buldu.