Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Veteriner Fakültesi birinci sınıf öğrencileri için “Beyaz Önlük Giyme Töreni” düzenlendi.
Gözden kaçırmayın
DEMOKRASİ HERKESE LAZIMAtatürk Kongre Merkezinde düzenlenen törene AKÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karakaş, Afyonkarahisar Vali Yardımcısı Ali Uysal, Afyonkarahisar Belediye Başkan Yardımcısı Cem Kasapoğlu, İl Jandarma Komutanı Kd. Albay Tolga Yağan, Veteriner Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Turan Civelek, Dekan Yardımcıları Prof. Dr. Zeki Gürler, Dr. Öğretim Üyesi Durmuş Fatih Başer, Afyonkarahisar Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Prof. Dr. Mehmet Uçar, Afyonkarahisar Tarım Orman İl Müdürlüğü Hayvan Sağlığı Şube Müdürü Mahmut Tat ile birlikte öğrenciler ve aileleri katıldı.
Saygı Duruşu ve İstiklal Marşının okunması ile başlayan törenin açış konuşmasını yapan Afyonkarahisar Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Prof. Dr. Mehmet Uçar, veteriner hekimlik mesleğinin kader birlikteliği yaptıkları önemli meslek kollarından biri olduğunu söyledi. Öğrencileri eğitim sürecinde önemli yıllar beklediğini kaydeden Uçar, “Aramıza katılmanızdan gurur duyuyoruz. Fakültemizin değerli akademik kadrosu inanıyorum ki sizlere mesleki açıdan çok önemli katkılar sağlayacaktır. Meslektaşımız ve İstiklal Marşımızı kaleme alan ünlü Şairimiz Mehmet Akif Ersoy’un dizelerinde bizleri; ‘Çünkü bir tecrübe etsen senin aklında yatar, bize insan hekiminden daha lazım baytar’ diye anlatmaktadır. İsmet İnönü Paşa ise ‘Denilebilir ki; insan hekimliği, veteriner hekimliği yanında okyanusa karşı iç deniz gibidir. Beşeri hekimlik insan için, oysa veteriner hekimlik insanlık içindir’ diye veteriner hekimlik mesleğini tanımlar” dedi.
Veteriner hekimlik mesleği birçok önemli olayları kapsayan hayvan sağlığı, bakım beslenme, hastalıklardan koruma gibi değerlerin yanı sıra insan hayatında önemli yer tutan gıda kontrolü, zoonoz hastalıklar ve evde beslenilen dost canlıları gibi konularda oldukça etkin bir alanının olduğunu kaydeden Uçar, “Veteriner hekimlik, süt ve süt ürünleri, kırmızı ve beyaz et ürünleri ile yumurta gibi alanlarda yetiştirme, aşılama teşhis ve tedavi, bakım ve beslenme sürdürülebilir işletme sevk ve idaresi dikkate alınırsa ön planda yer almaktadır. Bütün bu çabalar zeki ve donanımlı bir insanın yapabileceği bir iştir. Bizler bu hizmetleri verirken hayvanın durumunu hekimlik bilgi donanımıyla ortaya koymak zorundayız. Bu aslında mesleğimizi yücelten unsurlardan biridir” diye konuştu.
“Veteriner fakültesi eğitimi kolay değildir, zordur”
Veteriner Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Turan Civelek ise öğrencilerin çok önemli bir mesleğin mensubu olmak üzere ilk adımını Veteriner Fakültesini seçerek attığını belirtti. Civelek, “Ben sizleri bu mesleğin bir ferdi olarak görüyorum ve görmek istiyorum. Kendinize güvenin. Veteriner Fakültesi eğitimi kolay değildir, zordur. Bunun bilincinde olun ama kendinize de güvenin. Sizler asil Türk milletinin birer ferdisiniz. Bu camianın da emin olun kıymetli, değerli bir mensubu olmaya namzetsiniz. Bu ışığı her birinizin gözünde görüyorum” ifadelerini kullandı.
“Hayvan ve gıda bazlı epidemi ve endemiler kapıda”
Veteriner hekimlik mesleğinin çok önemli olduğunu kaydeden Civelek, şunları söyledi:
“Mesleğimiz sadece hayvan sağlığı ile ilgili değil, doğrudan beşeri sağlıkla da ilgilidir. Yakın dönemde yaşanan ve hayvandan insana bulaşan küresel bir pandemiye yola açan korona salgını bunun en bariz örneğidir. Gelecek on yıllar içerisinde de farklı etkenlerin neden olacağı hayvan ve gıda bazlı epidemi ve endemiler çok olasıdır. İşte bu nedenle veteriner hekimler, meslek hayatları süresince tüm toplumun yararına hizmet ederler. Yine tarih çerçevesinde değerlendirdiğimizde önemli ve örnek alınacak şahsiyetleri bu meslek yetiştirmiştir. Milli Şairimiz Mehmet Akif Ersoy, edebi tarihimizin önemli ismi Ziya Gökalp ve nice bilim insanları, siyasiler, bürokratlar, özel sektörde çalışan başarı işler yapan meslektaşlarımız çıkmıştır aramızdan. Onları örnek alın. Başarı, ana hedefiniz olsun. Fırsat tanındığında ortaya koyacağınız icraatlar için şimdiden bir planınız ve yol haritanız olsun. Hiçbir zaman geride durmayın, korkak olmayın ve ön safta yer alın. Unutmayın, ilimin bilimin yukarısı aşağısı, kuzeyi güneyi, sağı solu yoktur. Bilim evrenseldir. Çaba gösterin, daha çok çabalayın. Hem ailelerinizi hem de biz hocalarınızı üzmeyin. Bunun yolu da çalışmak ve çok okumaktır.”
“Uluslararası akreditasyonu alacağız”
Veteriner Fakültesindeki çalışmalar hakkında bilgiler veren Civelek, “Son 5,5 yılda bizler, Rektörümüz idaresinde sizler için mükemmeli ve ideali fakültemizde inşa ettik. Yeni Hayvan Hastanesi, yenilenen çiftlik, laboratuvarlar, Yaban Hayatı Merkezi, akreditasyon ve uluslararası ilişkilerde yaşanan ilerlemeler sonucu artık çok iddialıyız ve çok öndeyiz. Birçok alanda da Türkiye’nin en iyisiyiz. Çok yakında da uluslararası akreditasyonu da inşallah alacağız. Bundan da emin olun. Öyleyse size düşen bu yatırımın hakkını vermek. Çok çalışmak ve öğrenmek. Aziz Atatürk’ün açtığı yoldan ilerleyerek; milli ve manevi değerlere sahip çıkarak geleceğe yürüyünüz. Yolunuz bahtınız açık olsun. Bu büyük millete layık bir evlat olarak; aklınızı ve fikrinizi kimsenin iradesine bırakmadan sahip çıkarak başarıyı yakalayın” diye konuştu.
180 binden fazla mezun
AKÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karakaş ise konuşmasında veteriner hekim adaylarının ilk heyecanını paylaşmaktan duyduğu memnuniyeti ifade etti. Karakaş, “Afyonkarahisar’ın önemli değerlerinden biri olan Afyon Kocatepe Üniversitesi, kurulduğu günden bu yana bünyesinde veteriner hekimler olmak üzere 180 binden fazla mezun vererek Türkiye’nin hizmetine sunmuş bir üniversitedir. Bu Türkiye’nin hizmetine sunmuş olduğu bu orduyu güçlü ve donanımlı bir eğitim-öğretimden geçirerek hazırladı ve ailenin, toplumun beklentilerini karşılayacak düzeyde elinden gelen bütün imkanları sunarak donanımlı ve güçlü bir şekilde hizmete hazır hale getirdi” şeklinde konuştu.
“Veteriner Fakültemiz, ön sıralarda”
Bünyesinden iki üniversite çıkaran AKÜ’nün gelecek vizyonunu inşa etme adına, 2019 yılı itibariyle stratejik planını güncellediklerini ve bu kapsamda öncelikli alanları belirlediklerini belirten Karakaş, şunları kaydetti:
“Çeşitli değerlendirmeler yaparak bölgemizin, ilimizin, üniversitemizin potansiyellerini dikkate alarak üç alanı öne çıkardık. Bu doğrultuda veteriner-hayvancılık, mühendislik ve turizm alanlarını öncelikli alanlar olarak belirledik. Veteriner-hayvancılık öncelikli alanımızın merkezi birimi olan Veteriner Fakültemizi, yeni politikalarımız doğrultusunda tahkim ettik. Görevde bulunduğumuz 5,5 yıl içerisinde Veteriner Fakültemiz, yaptığımız yatırımlarla birlikte yükselişe geçerek birçok hususta ülkemizin veteriner fakülteleri arasında ön sıralarda yer almaya başladı. Bu dönemde fakültemize birçok yatırım yaptık. Öğrencilerimizin en iyi şartlarda eğitim almaları için gerekli bütün adımları atarak veteriner fakültemize yeni yatırımlar yapmaya da devam edeceğiz. Fakültemiz, gerek fiziki altyapısı, gerekse donanımı, akademik ve idari kadrosu itibariyle güçlü bir akademik birim haline geldi.”
“Veteriner Fakültemiz, VEDEK tarafından akredite oldu”
2019 yılında stratejik planı yenilerken hedeflerinin birinin de akreditasyon sürecini başlatmak olduğunu ifade eden Karakaş, konuşmasına şöyle devam etti:
“Çünkü göreve geldiğimizde akredite olmuş hiçbir akademik birimimiz yoktu. Bugün geldiğimiz noktada YÖK üniversitelerde bazı hususlarda yeni birimler açmasına izin vermiyor. Nitelikli bir eğitim için üniversitemizde akreditasyon faaliyetlerine başladık ve bu hususta önemli mesafeler kat ettik. Bu doğrultuda akademik birimlerimiz farklı akreditasyon kuruluşlarına akredite olurken Üniversitemiz, Yükseköğretim Kalite Kurulundan da 5 yıllık tam akreditasyon almayı başardı. Veteriner Fakültemiz de 28 Eylül 2022 tarihinde Veteriner Hekimliği Eğitim Kurumları ve Programları Değerlendirme ve Akreditasyon Derneği VEDEK’e akredite olmaya hak kazandı. Fakültemiz uluslararası akreditasyon çalışmalarını da hızla sürdürmektedir. Bu hususta yönetim olarak fakültemize destek olmaya devam edeceğiz ve fakülte yönetimiz ile meslektaşlarımızın bu doğrultudaki faaliyetlerini de hem destekliyor hem de tebrik ediyorum.”
“Hayvan Hastanemiz, Türkiye’nin en donanımlı ve modern hayvan hastanelerinden biri”
Yapılan yeni yatırım ve sunulan desteklerle Veteriner Fakültesinin, hem ulusal hem de uluslararası düzeyde rekabet kapasitesi yüksek bir fakülte haline geldiğini, bir veteriner hekim için, hem teorik hem de uygulama açısından eksiksiz eğitim öğretim gerçekleştirebilecek kapasiteye ulaştığını söyleyen Karakaş, “Yakın zamanda hizmete aldığımız yeni Hayvan Hastanemiz; makine teçhizat ve insan kaynağı açısından Türkiye’nin en donanımlı ve modern hayvan hastanelerinden biri oldu. Tarım ve Orman Bakanlığından araştırma unvanı aldığımız Veteriner Uygulama ve Araştırma Çiftliğimizde de revizyon çalışmaları başlatarak yeni yatırımlar yaptık, yapmaya da devam ediyoruz. Süt Ünitesi, Et Ünitesi, Yaban Hayatını Kurtarma Rehabilitasyon Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi, Veteriner Teşhis ve Analiz Laboratuvarı ve diğer ilgili birimlerimiz de Veteriner alanımızı güçlendirmektedir” ifadelerini kullandı.
“Meslek etiğinden asla sapmayın”
Konuşmasının devamında öğrencilere seslenen Rektör Prof. Dr. Karakaş, öğrencilere şu tavsiyelerde bulundu:
“Bu törende sizlere hekimliğin önemli bir sembolü olan beyaz önlüklerinizi giydireceğiz. Önlüklerinizi giyerek Veteriner Hekimlik mesleğine adımınızı atmış olacaksınız. Bu bilinçle eğitim öğretim hayatınız boyunca özverili ve düzenli çalışmanız, sizlerin hayata hazırlanması açısından oldukça önem arz ediyor. Öncelikle eğitim hayatınızda eksik süreç bırakmamaya gayret edin. Derslerinizi mutlaka takip edin, uygulamalardan geri kalmayın. Üniversite hayatını sadece derslerden ibaret görmeyin. Bilgi öğrenme süreçleriyle birlikte kendinizi sosyal ve kültürel açılardan da geliştirmeye çalışın. Bu bireysel gelişimle birlikte vatanımıza, milletimize, milletimizin çıkarlarına, inanç ve değerlerine sadık olun. Ayrıca meslek etiğinden asla sapmayın. Devletiniz ve milletiniz için özveri ile çalışın.”
“Veteriner hekimlik, Türkiye’nin en mantıklı en kazançlı ve en özgür mesleği”
Afyonkarahisar Vali Yardımcısı Ali Uysal ise veteriner hekimlik mesleğinin kendisinde özel bir yerinin olduğunu söyledi. Veteriner hekimlik mesleğinin çok önemli ve saygı duyduğu bir meslek olduğunu ifade eden Uysal, şunları söyledi:
“Veterinerlik benim için özel bir meslek. Bende çok anıları var. Ben 1973 doğumluyum. Çocukluğumda 1980’li yılların başlarında Anadolu’da her ailede olduğu gibi 10-15 adet hayvanımız vardı. Biz böyle bir ortamda yetiştik. Her hayvanın bizde özel bir ismi vardı. Şu an 3 hayvanı olan kimseye bile biz, özel işletme diyoruz. O zaman işletme literatürü yok, her hayvanın bir ismi vardı. Anadolu’da Türk çiftçisinin hayvanla özdeşleşmesi vardır. Hayvan aslında hayvan değildir. İsmi olduğu için aileden bir bireydir. Bende hala çok duygu yüklü anları vardır. Hala duygulanırım. Çocuğumun veteriner olmasını çok istiyorum. Çünkü Türkiye’nin en mantıklı, en kazançlı ve en özgür mesleğidir. Doğayla iç içe olan bir meslek. Türkiye’de Avrupa gibi bireyselleşmenin arttığı bir ülke olarak sadece büyükbaş ve küçükbaş değil, pet anlamında her evde bir kedi köpek var. Rektörümüz ve Dekanımızı böyle bir fakülte yarattığı için gerçekten yürekten kutluyorum. Ben böyle bir fakülte beklemiyordum. Veteriner hekimlik çok önemli ve saygı duyduğum bir meslek.”
Veteriner Fakültesi birinci sınıf öğrencilerinin beyaz önlüklerini giymesinin ardından tören, toplu fotoğraf çekimi ile sona erdi.