Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Devlet Konservatuvarı tarafından 10 Kasım Atatürk’ü Anma Haftası etkinlikleri kapsamında “Atatürk ve Müzik” temalı konferans ve müzik dinletisi düzenlendi.
Gözden kaçırmayın
Muhasebe GünüDevlet Konservatuvarı Salonunda düzenlenen konferansa; Devlet Konservatuvarı Müdürü Prof. Dr. Mustafa Kemal Yıldız, Bolvadin Meslek Yüksekokul Müdürü Prof. Dr. İbrahim Hakkı Ciğerci ile akademik personel ve öğrenciler katıldı.
“Atatürk, sanatı ve sanatçıyı aydınlatan nadir liderlerden”
Konferansta konuşmacı olarak yer alan Devlet Konservatuvarı Öğretim Üyesi Doç. Yıldırım Aktaş, Atatürk’ün sanatçıyı aydınlatan nadir liderlerden biri olduğunu söyledi. Aktaş, musikinin Atatürk’ün hayatının her döneminde olduğunu belirterek, “Musiki, Atatürk’ün hem dimağında hem de kültüründe gelişmeler sağlamıştır. Dönemin musikişinaslarına olan yakın dostluğuyla düzenlediği musiki toplantıları hayatında unutulmayacak hatıralara vesile olmuştur. Bu toplantılar aynı zamanda Atatürk’ün musiki zevkinin gelişmesini de sağlamıştır” dedi. Atatürk’ün kıvrak zekâsı ile eserleri kısa sürede ezberlediğini vurgulayan Aktaş, bu sayede Atatürk’ün olağanüstü bir repertuara sahip olduğuna dikkat çekti.
“Atatürk her zaman musiki ile iç içeydi”
Kültürel kimliğin önemine dikkat çeken Aktaş, şöyle konuştu:
“Atatürk’ün kültürel kimliğinin yanında musiki kimliğini de ele almak istedik. Dinlemek, söylemek ve çalmak arzusu ve beğenilerden oluşan bir müzik kimliği ile Atatürk’ü incelemeye çalıştık. Atatürk’ün çocukluk dönemlerinde mahalle mekteplerinde ilahi formunda eserlerle tanışması, küçük topluluklarda yer alması hep musiki ile iç içe olduğunu göstermiştir. Atatürk’ün müzik konusundaki çalışmalarını bütünüyle değerlendirmek gerekir. Bazı müzisyenler bu şekilde yapmamış sadece belli bir dönemini ele alarak öznel değerlendirmeler yapmıştır. Batı müziği tarafları Atatürk’ün Batı müziğini sevdiğini, Türk müziğini istemediğini; Türk müziği tarafları ise tam tersi olduğunu iddia etmişlerdir.”
“Atatürk, sanat ve sanatçıya eşit mesafedeydi”
Liderlerin, hitap ettiği toplum için rol model ve güçlü bir mihenk kaynağı olduğunu kaydeden Aktaş, “Atatürk’ün önderliğinde, Cumhuriyet ile başlayan kültürel değişim, müzik kültürümüzde de önemli gelişmeler sağlamıştır. Dönemin zor şartlarında yapılmak istenen reform ve yeniliklerin kabul görmesi yönünde Atatürk; kendi musiki kimliğinin esaslarının dışına çıkarak milleti için büyük fedakarlıklar yapmak zorunda kalmıştır” diye konuştu. Atatürk’ün kendi iç dünyasını şekillendiren, ruhunu dinlendiren ulusal musiki ürünlerinden kısa bir süre vazgeçerek topyekûn bir inkılabı gerçekçi kıldığına vurgu yapan Aktaş, “Bunları yaparken hiçbir musiki reformunda ayrım yapmamış, sanata ve sanatçıya eşit mesafede durmuştur” ifadelerini kullandı.
Etkinlik, Doç. Yıldırım Aktaş’ın eserleri icra etmesi ve Dr. Öğretim Üyesi Özkan Özkoç’un kanun dinletisiyle sona erdi.