5 Aralık Kadın Hakları Günü dolayısıyla Gün FM’de özel bir yayın düzenlendi. Yayına Afyonkarahisar Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü Şiddet Önleme ve İzleme Merkezi (ŞÖNİM) Müdürü Elif Kılıç ve Adli Destek ve Mağdur Hizmetleri Müdürü Nursel Can konuk oldu.
Gözden kaçırmayın
Suriye gelişmelerini doğru okumak“1934 yılında kadınlara seçme ve seçilme hakkı tanıyarak ülkemiz bu konuda öncü ülkelerden biri olmuştur” diyen Afyonkarahisar Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü Şiddet Önleme ve İzleme Merkezi (ŞÖNİM) Müdürü Elif Kılıç, “Ancak kadın hakları yalnızca yasal düzenlemelerle sınırlı kalmamalıdır. Bugün kadınların yaşamın her alanında özgürce var olabildiği, şiddetten uzak eşit bir toplumu inşa etmek hepimizin ortak sorumluluğudur. Ne yazık ki bugün kadınların en temel haklarından biri olan yaşama hakkı, kadınlara yönelik şiddet nedeniyle tehdit altında. Kadına yönelik şiddet, yalnızca bireysel bir sorun değil, toplumsal adaletsizlik, insan hakları ihlalidir. Kadınların eşit haklara sahip olmalarının önündeki en büyük engellerden biri, maruz kaldıkları fiziksel, psikolojik, ekonomik ve cinsel şiddettir. Bir toplumda kadın özgür değilse, o toplumda gerçek anlamda eşitlikten bahsedilmez” diye konuştu.
“Şiddet bir bireyin değil toplumun tamamının sorunudur”
Sözlerini sürdüren Kılıç, “Ben şiddet önleme ve izleme merkezini bir temsilcisi olarak, kadınlara yönelik şiddetin önlenmesi için hep birlikte atmamız gereken adımları çok önemsiyorum. Kadına yönelik şiddet, bir bireyin değil, toplumun tamamının sorunudur. Bu yüzden önleyici ve koruyucu hizmetlerimizi daha da güçlendirmek, mağdurlara hızlı ve etkili destek sunmak, hepimizin ortak hedefi olmalıdır” dedi.
“Çocuklar, kadınlar ve tüm suç mağdurları adliyelerde yalnız değildir”
“Adliyelerde mağdur çocukların ve kadınların adalete erişiminin güçlendirilmesi için ADM’ler kurulmuştur” diyen Adli Destek ve Mağdur Hizmetleri Müdürü Nursel Can, “Çocuklar, kadınlar ve tüm suç mağdurları adliyelerde yalnız değildir. Müdürlükler tüm suç mağdurlarına yönelik adli süreç, bu süreçte sahip oldukları haklar ve kendirlerine sunulabilecek hizmetler konusunda bilgilendirme hizmeti sunulmaktadır. Ayrıca mağdurların müdürlüğün hizmet alanı dışında yer alan kamu kurum ve kuruluşları ile sivil toplum kuruluşları tarafından kendilerine sunulan hizmetlerden faydalanabilmeleri amacıyla ilgili kurum veya kuruluşa yönlendirilmektedirler” diye konuştu.