Özel Fuar Hastanesi Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Zübeyde Aydın Başekim, "Göz tembelliği, genellikle çocukluk döneminde gözün gelişmemesi nedeniyle görme zayıflığına yol açtığını ifade ederek, göz tembelliğinde erken teşhis tedavi açısından çok büyük önem taşır." dedi.

Gözden kaçırmayın

Muhasebe GünüMuhasebe Günü

Özel Fuar Hastanesi Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Zübeyde Aydın Başekim, Göz tembelliği (ambliyopi) hakkında bilgiler verdi.

“GÖZ TEMBELLİĞİNDE ERKEN TEŞHİS ÖNEMLİ”

Halk arasında göz tembelliği olarak bilinen ambliyopi olarak bilien göz tembelliğinin, bir gözün normal gelişim sürecini tamamlamaması sonucu ortaya çıktığını belirten Op. Dr. Başekim, “Halk arasında göz tembelliği olarak bilinen ve erken çocukluk döneminde gözün gelişmemesi sonucu görmede meydana gelen zayıflık, tıbbi terimiyle ambliyopi olarak adlandırılmaktadır. Ambliyopi, bir gözün normal gelişim sürecini takip ederken, diğer gözün aynı şekilde gelişmemesi durumunda ortaya çıkar. Genellikle tek gözde görülse de her iki gözde de görülebilir. Yapılan araştırmalara göre, her 100 kişiden 2-3'ünde ambliyopi görülmektedir. Erken teşhis, bu durumun tedavisinde çok önemlidir, çünkü göz tembelliği genellikle bebeklik ve erken çocukluk döneminde fark edilebilir.” diye konuştu.

GÖRME TESTİ NE ZAMAN YAPILMALI?

Çocukların 4 yaşına gelmeden önce mutlaka göz testi yapılması gerektiğini vurgulayan Op. Dr. Başekim, “Çocukların 4 yaşına gelmeden önce aile doktoru veya göz doktoru tarafından görme testine tabi tutulmaları gerektiğini belirtti. Son yıllarda geliştirilen yeni teknikler, yenidoğanlar ve küçük çocukların görmelerini test etmeye olanak sağlamaktadır. Ayrıca, göz hastalıkları geçmişi olan ailelerde, yenidoğanların göz kontrolleri daha ayrıntılı bir şekilde yapılmalıdır.” ifadelerinde bulundu.

GÖZ TEMBELLİĞİ NEDEN OLUR?

Göz tembelliği üç ana sebepten kaynaklanabileceğini belirten Op. Dr. Zübeyde Başekim, bu belirtileri şöyle açıkladı: “Şaşılık; En yaygın nedenlerden biridir. Göz kayması, bir gözün zayıf görmesine yol açar. Diğer belirti kırılma Kusurları:  Miyopi, hipermetropi ya da astigmatizm gibi sorunlar tedavi edilmezse göz tembelliğine yol açabilir. Bir diğer belirti ise katarakt: Gözdeki lensin bulanıklaşması, göz tembelliğine neden olabilir.”

GÖZ TEMBELLİĞİ NASIL TEŞHİS EDİLİR?

Göz tembelliğinin, göz muayenesi ile teşhis edildiğini kaydeden Op. Dr. Başekim, “Çocuklar, zayıf gören gözlerinin farkında olmayabilirler ve ebeveynler de gözde kayma olmadığı sürece bu durumu fark edemeyebilir. Ancak, iyi bir göz muayenesi ile hangi gözde sorun olduğunu konuşmasa bile anlamak mümkündür. Teknolojik gelişmeler ve deneyimli göz doktorları, erken dönemde bu durumu teşhis edebilir ve tedaviye başlanabilir.” şeklinde koınuştu.

GÖZ TEMBELLİĞİ TEDAVİ EDİLEBİLİR Mİ?

Göz tembelliğinin tedavi edilebilir bir durum olduğunu belirten Dr. Başekim, “Göz tembelliği tedavi edilebilir bir durumdur. Tedavi, altta yatan sebebe göre şekillenir. Op. Dr. Zübeyde AYDIN BAŞEKİM, zayıf gözün güçlendirilmesi amacıyla yapılan kapama tedavisi rutin uygulamamızdır diye belirtti. Bu tedaviyle, zayıf gözün çalıştırılması sağlanır ve görme gelişimi desteklenir. Sonuç olarak, göz tembelliği tedavi edilebilen bir rahatsızlıktır ve erken teşhis, tedavi sürecinde çok önemlidir. Tüm hastalıklarda olduğu gibi, erken müdahale yaşam kalitesini artırır ve tedavi sürecinin başarı şansını yükseltir.”