Salı günü başlayan ve 16 farklı başlıkta şehrin tüm yönleriyle ele alındığı Ortak Akıl Buluşmaları sona erdi. Buluşmaların son gününde basın mensuplarıyla da bir araya gelen Vali Doç. Dr. Kübra Güran Yiğitbaşı, edindiği izlenimleri ve genel değerlendirmelerini basınla paylaştı.

Gözden kaçırmayın

DEMOKRASİ HERKESE LAZIMDEMOKRASİ HERKESE LAZIM

Projeye destek verdiklerini belirten basın mensupları, şehirde bir sinerji oluştuğunu, genel olarak memnuniyet içeren olumlu dönüşlerin kendilerine geldiğini belirttiler.

 Amacımız; Yeni Bir Yol Haritası Belirlemekti

Ortak Akıl Buluşmaları ile şehrin gelecek vizyonuna dair yeni bir yol haritası belirlendiğini söyleyen Vali Yiğitbaşı, “Afyonkarahisar’ın gelişmesine, yenilenmesine, dinamikleşmesine katkı sağlayacağını düşündüğümüz bu toplantıların, bilgi ve birikimine güvendiğimiz tüm hemşehrilerimizin aslında çok çeşitli alanlarda, sahadan katılımına özen gösterdik. Temel amacımız şehrin verimli kaynaklarını etkin ve verimli kullanmak, kentimizin sorunlarını ve potansiyelini keşfetmek, bu alandaki çözüm önerilerini dinlemek ve bu alanda sahada ilgili başlıkla ilgili kafa yoran, belli bir görüşü ve değerlendirmesi olan ve şehrimizin 16 ayrı tema üzerinde iyileşme kapasitesini ne yönde geliştirebiliriz, ne yapabiliriz bu konularla ilgili bizimle fikirlerini paylaşmak isteyen hemen hemen her kurumdan temsilciyi dinleyerek yeni bir yol haritası belirlemekti” dedi.  

Gençlerimizi Dinlerken Gurur Duyduk

Hafta sonunda gençlerle bir araya geldiğini ve gençlerin birçok çalışmasını kendilerinden dinlediğini söyleyen Vali Yiğitbaşı, “Salı günü başlattığımız ve ilk teması da Çevre, Şehir, İklim olan toplantılarımız, oturumlarımız bugün itibariyle Kırsalda Yaşayan Gençler temamızla son buldu. Hafta sonunu özellikle gençlerimizin buluşmalarına ayırmış olduk. Hem cumartesi hem pazarı iki ayrı her gün oturumla toplamda 4 oturumla gençlerimizle birlikte yapmış olduk. Sizden önce girişimci gençlerimiz vardı. Ürettikleri çok güzel ürünleri buraya dronlarını getirmişlerdi. Gerçekten gurur duyduk şehrimiz adına göğsümüzü kabartan çalışmalarını da bir kısmı bildiğimiz bir kısmını yeni öğrendiğimiz güzel çalışmalarını da öğrenmiş, dinlemiş olduk” ifadelerini kullandı.

16 Oturumda Yaklaşık 450 Kişiyle Görüştüm

6 gün boyunca süren 16 farklı oturumda yaklaşık 450 kişiyle birebir görüştüğünü belirten Vali Yiğitbaşı şöyle devam etti:” Şehrimizin, ülkemizin önde gelen hem sektörlerinde üretim yapan iş insanlarımız, yine alanında uzman akademisyenlerimiz, her iki üniversitemizin çok kıymetli akademisyenlerinin, rektör hocalarımızın da toplantılara katılımları oldu. Katılımcılardan yine toplumsal hayatta girişimci hanımlarımız vardı. Kırsalda belli bir devlet desteğiyle birtakım girişimlerde bulunan çalışma hayatına atılan kadınlarımız vardı. Bürokratlarımız, liseli gençlerimiz ve şehrimizin farklı farklı ilçelerinden katılımcılarımız bulunuyordu ayrıca Ankara Üniversitesi’nin de desteği oldu bize bu oturumlarla ilgili.  Ankara ziyaretimde rektör hocamıza bu Ortak Akıl Buluşmaları fikrini gerçekleştireceğimizi söylediğimde, ‘Bizde üniversite olarak katkı sağlayalım. Hangi oturumlar yapılıyorsa bizde kendi akademisyenlerimizi dahil edelim. Onların da katkısını almak isterseniz.’ demişlerdi. Dolayısıyla bu 16 tema içerisinde onları da burada misafir ettik.”

Tüm Konular ve Çözüm Önerilerini Görüşmüş Olduk

Buluşmalar ile şehre dair birçok konunun hem görüşüldüğünü hem de sorunlara çözüm önerilerinin konuşulduğunu kaydeden Vali Yiğitbaşı, “8 farklı sektörden yaklaşık 200 iş insanını, çeşitli alanlarda uzman 50’den fazla akademisyeni, yine 15 farklı liseden 30 öğrencimizi, 15 farklı kulüp ve topluluktan 30 üniversite öğrencimizi, 17 ilçeden 25 gencimizi ve 10 farklı alandan ulusal ve uluslararası projeler gerçekleştirmiş 35 genç girişimcimizle bir araya gelmiş, görüşmüş olduk. Toplumsal hayatta kadınlar ve kadın girişimciler temaları, başlıkları altında da ayrı ayrı 2 oturumda 40’dan fazla kadın girişimcimizi dinledik. Birçok alanda bu anlamda şehrimizin önce gelen konuşmacılarını ve önde gelen alanlarının daha iyiye nasıl götürebileceğini bizimle fikirlerini paylaşan, sorunlarını ve çözüm yöntemlerini, çözüm önerilerini de dile getiren kıymetli katılımcılarımızla buluşmuş olduk. Çevre sorunlarından doğal kaynaklara, mermer sanayisinden tarıma, hayvancılığa, jeotermal kaynaklara kadar çok uzun geniş bir yelpazede isimler, kişiler, konular masaya yatırılmış oldu” şeklinde konuştu.

16 Farklı Başlık, 16 Farklı Konu

Oturumların içeriğine dair bilgiler veren Vali Yiğitbaşı, “Sürdürülebilir bir şehirleşme için Çevre, Şehir ve İklim, toplumda kadınların rolünü artırmak için Toplumsal Hayatta Kadınlar, sağlıklı ve sürdürülebilir bir yaşam için Tarım ve Gıda, sanayinin en önemli parçası makine imalatını geliştirmek için Endüstriyel Kalkınma, toplumun öncüsü kadınları dinlemek için Kadın Girişimciler, gelişmenin ve kalkınmanın lokomotifi Sanayi ve Üretim, yerli üretimi ve yerel kalkınmayı desteklemek için Hayvancılık, daha yenilikçi bir üretim modeli yaratmak için Girişimcilik ve İnovasyon, değerlerimizi yaşatmak ve tanıtmak için Turizm ve Kültürel Miras, toplumsal yaşamın sürdürülebilirliği için Eğitim ve Toplumsal İlişkiler, gelecek nesillere yaşanabilir bir yeryüzü bırakmak için Jeotermal ve Yeşil Enerji, doğal kaynakları sürdürülebilir bir ekonomiye entegre etmek için Mermercilik, geleceğin Türkiye’sini inşa edecek gençleri dinlemek için Liseli Gençler, Üniversiteli Gençler, Genç Girişimciler ve Kırsalda Gençler başlıklı 4 farklı oturumla toplamda 16 farklı oturum gerçekleştirdik” dedi.

Her Konu için Önemli Girişimlerde Bulunmayı Planlıyoruz

Her oturumda konuşulanların tek tek not alındığını söyleyen Vali Yiğitbaşı, “Ortalama 3 saat süren her bir oturumumuzda en az 3 çalışma arkadaşımız notlar aldı, rapor tuttu. En az 3 farklı cihazla oturumlar boyunca ses kaydı alındı ve aynı zamanda tüm oturumlar video kayda alındı. Oturumlar tamamlanır tamamlanmaz, elde ettiğimiz notlar, raporlar ve ses kayıtları ile kısa zaman içerisinde tüm oturumlar üzerine kapsamlı bir rapor çıkarmayı planlıyoruz. Bu raporlar doğrultusunda şehrimizin üretimden istihdama eğitimden turizmine kadar birçok alanda çeşitli kurumlarımız aracılığıyla önemli girişimlerde bulunmayı planlıyoruz” diye konuştu.

Benzer Hedefleri olan Herkesi Daha Sık Buluşturacağız

Ortak Akıl Buluşmaları ile amaçlananın bir sihirli değnek icat edip şehre dokunmak ve tüm şehri bir anda değiştirmek olmadığını ancak bu oturumlar vasıtasıyla aynı sektör, konu veya mesele üzerinde çalışan ancak birbiriyle çok az bir araya gelmiş tüm paydaşları bir araya getirmek için çabaladıklarını ifade eden Vali Yiğitbaşı, bu sayede farklı alanlarda ortak hedefler doğrultusunda çalışan paydaşların aynı masa etrafına toplandığını ve birbirlerinden haberdar olduklarını söyledi. Vali Yiğitbaşı konuşmasını şu şekilde sürdürdü: “Bu sayede şehrimizde yeni ve dinamik, kapsamlı ve incelikli bir ekosistem yaratmayı amaçlıyoruz. Bu ekosistem sayesinde ekonomik, toplumsal ve idari alanlarda faaliyet gösteren herkesin şehre katkı sunacağı verimli bir iklim yaratmayı planlıyoruz. İş birliği, koordinasyon ve birlikte harekete geçme ilkeleri doğrultusunda, benzer hedefler için çalışan herkesi daha sık bir araya getirmeyi planlıyoruz.”

Atacağımız Adımlara güçlü bir Destek Gelecektir

Vali Yiğitbaşı konuşmasının sonunda “Bugün son oturumlarını gerçekleştirdiğimiz Ortak Akıl Buluşmalarına çeşitli başlıklarda katılan, fikirlerini ve deneyimlerini paylaşan ve şehrimizin için “ortak bir aklın” inşa edilmesine katkı sunan herkese şükranlarımı sunuyorum. Bundan sonraki süreçte buna benzer programlar için atacağımız adımlara şehrimizin tüm kesimlerinden güçlü bir destek geleceğine inanıyorum. Afyonkarahisar Ortak Akıl Buluşmalarının şehrimizin gelişmesine ve dinamikleşmesine katkı sunacağını tekrar vurgulayarak tüm hemşehrilerimize teşekkür ediyorum” dedi.

Basın mensuplarının sorularını da yanıtlayan Vali Yiğitbaşı, birlik ve beraberliğin daha da artması gerektiğine değindi.

Attığımız Adım Hayırlara Vesile Olsun

Vali Yiğitbaşı, “Bu buluşmalarda iş insanlarımızın ortak ses çıkaramadığını fark ettim. Bu alanda çalışma yapılabilir. Gençlerimizin destek alamaması beni üzdü. Bu durumu birlikte aşabiliriz diye düşünüyorum. Büyük iş insanlarımızın girişimciliği biraz daha desteklemesi gerekiyor diye düşünüyorum. İyi örnekleri daha fazla ön plana çıkarmamız gerekiyor. Bunu toplantılar sırasında daha iyi anladım. İlçelerde de benzer bir buluşmalar yapabiliriz. Bu konu üzerinde de çalışıyoruz. Valilik olarak bir adım attık. Umarım hayırlara vesile olur” dedi.

Bu Projeden Faydalanacaklar Bu İlde Yaşayanlar Olacak

Afyonkarahisar Gazeteciler Cemiyeti Başkanı İsmail Akar da söz aldı. Akar, “Bu çalışma için teşekkür ediyorum. Gece gündüz bizleri dinlediniz. Cemiyet adına bu projeye destek olduğumuzu iletmek isterim. Projede emeği geçen herkesi kutluyorum. İlin meseleleri ortaya çıktığında bu durumdan en fazla faydalanacak olanlar bu ilde yaşayanlar olacaktır. Çözüm önerileri bu şehre değer katacaktır” diye konuştu.