Afyonkarahisar Aile Hekimleri Derneği Başkanı Dr. Ayhan Karagül Aile Hekimliği sistemine getirilmesi planlanan yönetmelik taslağı hakkında Afyonkarahisar Tabip Odası’nda bir basın toplantısı gerçekleştirdi.

Gözden kaçırmayın

Dört Konu Dört Yorum Dört Konu Dört Yorum

“Mevcut yönetmelik taslağının, maalesef sahanın gerçek problemlerinden çok uzak bir şekilde hazırlandığını görüyoruz” diyen Karagül, “Bizler kayıtlı hastalarımıza daha iyi bir sağlık hizmeti sunumu için bu güne kadar hep özveriyle mücadele ettik ve etmeye de devam etmek istiyoruz. Maalesef bu taslakta Aile Hekimlerinin maaşları, hekimin elinde olmaya şekilde, aile sağlığı birimlerine başvurmayan hastalara, izlem veya taramalara gelmeyen hastalara, işini belirlenen kanun ve yönetmeliklere uygun yaptığından dolayı oluşan hasta memnuniyetsizliği gibi bir takım kriterlere bağlandığını görüyoruz. Ayrıca bu taslak metinde Aile Hekimi arkadaşlarımızın bireysel mücadelesiyle yapılamayacak şeyler için sözleşmelerinin yeni dönemde yenilenmeme riskini taşıdığını görüyoruz” diye konuştu.

“19 Ekim Cumartesi günü Ankara’da miting var”

“Her Aile Hekiminin bulunduğu bölgenin yapısı, sağlık hizmetlerine ulaşımı, dinamikleri farklıdır ve Aile Hekimi olarak bunlara uygun hareket ediyoruz” diyen Karagül, “Ancak mevcut yönetmelik taslağı tüm hekimleri aynı şartlarda çalışıyormuş gibi değerlendirerek kendi içimizde bir performans yarışına sokmaktadır. Aile sağlığı çalışanlarının da iş yükünü arttırıp hak edişlerinde kayıplar yaşatabileceğini öngörmekteyiz. Sonucunda sistemden her geçen gün ayrılan ebe ve hemşire sayısının daha da artmasına sebep olacak ve aile sağlığı çalışanı açığı daha da büyük bir problem haline gelecektir. Bunların yanında yeni taslakta belirlenen performans kriterlerine ulaşmak için mücadele ederken bir çok hastamızın da mağduriyetinin ortaya çıkacağını düşünüyoruz. Yeni taslakta olumlu tek gelişme olarak gördüğümüz aile sağlığı çalışanlarımızın görevlendirme ücretlerindeki geç kalınmış düzenlemenin yapılmış olmasıdır. Burada hazır bulunan tüm STK ve sendikalar olarak ortak beklentimiz öncelikle sahanın fikrinin alındığı, uygulanabilir ve yıllardır devam eden Aile Hekimliğinin kronik problemlerine çözümler getirecek şekilde yeni bir yönetmeliğin hazırlanmasıdır. Bu düşüncelerle tüm Aile Hekimi meslektaşlarımızı ve aile sağlığı çalışanı arkadaşlarımızı, AHEF öncülüğünde 19 Ekim Cumartesi günü Ankara’da yapılacak mitinge katılmaya davet ediyoruz” dedi.

Açıklama esnasında Afyonkarahisar Aile Hekimleri Derneği Başkanı Dr. Ayhan Karagül’ün yanı sıra Afyonkarahşsar Tabip Odası adına Tuna Babaoğlu, AHESEN Aile Hekimliği Çalışanları Sendikası’ndan Erhan Baş, Hekim-Sen Sendikası’ndan Sıla Çiloğlu, Tabip-Sen Sendikası’ndan Hasan Erbay ve Türk Sağlık-Sen’den Mehmet Ali Öztürk hazır bulundu.