Afyonkarahisar İl Emniyet Müdürlüğü ve Gün FM işbirliğinde süren Emniyet Saati programına Aile İçi ve Kadına Karşı Şiddetle Mücadele Büro Amiri Komiser Adnan Sarı konuk oldu. Sarı programda Kadın Acil Destek Uygulaması (KADES) hakkında bilgiler verdi.

Gözden kaçırmayın

Yaşananlardan ders almak lazımYaşananlardan ders almak lazım

Kadına yönelik risk ve tehdit unsuru oluşturabilecek durumların önüne geçilebilmesi için Genel Müdürlüğümüzün teknik imkan ve kapasitesi kullanılarak geliştirilen Kadın Acil Destek Uygulaması kısaca KADES Uygulamasının 24 Mart 2018 tarihinde hayata geçirildiğini söyleyen Sarı, “Akıllı telefon kullanıcısı kadınların, IOS ve Android marketlerinden indirebileceği KADES uygulaması ile T.C. Kimlik Numarasını girerek ve sonrasında gelen onay koduyla aktif hale getirebileceği bir uygulamadır. Aynı zamanda 11 dilde hizmet sunulmakta olup uygulamaya Pasaport Numarası ve Belge Seri Numarası ile de giriş yapılabilmektedir. Şiddet mağduru kadınların tek bir dokunuşla en hızlı şekilde 112 Acil Çağrı Merkezine ulaşmaları sağlanmaktadır. Uygulamayı kullanırken telefonumuzda bulunan konum bilgisinin açık olması gerekmekte, konum bilgisinin açık olmaması durumunda ihbara yönlendirilen ekipler bulunduğunuz son konuma yönlendirilecektir” diye konuştu.

“KADES sadece kadınların erişimine tanımlıdır”

Programda KADES’le ilgili bilgileri paylaşmayı sürdüren Sarı, “KADES kullanılmadan yapılan ihbar ve müracaatlarda ihbarı alan 112 Acil Çağrı Merkezi görevlisi sizden olay bilgisini, yaralanmanızın olup olmadığını sorarak ve en önemlisi bulunduğunuz yerin adres bilgisini isteyerek ihbar kaydı oluşturacaktır. Adres bilgisinin tam olarak verilemediği durumlarda ekip yönlendirmesi yapılamayacak veya size ulaşım gecikecek ve istenmeyen durumlar yaşanabilecektir. Olayın mağduru olan kişi, olayın yaralanmanın etkisi ile kendisini tam olarak ifade edemeyebilmekte, devam eden şiddet olayından dolayı veya bulunduğu baskıdan dolayı 112 Acil Çağrı merkezini arayamayabilmekte veya olayın yaşandığı yerin adres bilgisine vakıf olamayabilmektedir. KADES kullanımı ile yapılan ihbarlarda sadece tek bir tuşa dokunarak en yakın ekibin bulunduğunuz konuma sevki sağlanmaktadır. Sadece kadınların erişimine tanımlı olan KADES uygulaması etkili bir uygulama olarak yaygın bir indirme ve kullanım oranına sahiptir” dedi.

KADES uygulamasının bugüne kadar ülke genelinde 7 milyon 313 bin 623 kadın tarafından indirildiği bilgisini veren Aile İçi ve Kadına Karşı Şiddetle Mücadele Büro Amiri Komiser Adnan Sarı ilimizde ise indirilme sayısının 28 bin 597 olduğunu söyledi.